Hrbatá dcera Marie Terezie: Nikdy se nevdala a skončila na vozíku

Marie Anna Habsbursko-Lotrinská
Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain
Karel Josef: již na první pohled veselý a společenský hoch. Oblíbenec Marie Terezie. Kvůli neštovicím ale umírá v 16 letech.
Marie Kristina: nechala si říkat Mimi. Jako jediná se mohla vdát z opravdové lásky. Mezi sourozenci byla neoblíbená kvůli své rozmazlenosti.
Maxmilián František: stal se z něj duchovní. Byl arcibiskupem i biskupem. Také velmistrem Řádu německých rytířů.
Marie Karolína: byla velmi nezávislá, přesto ale musela poslechnout a vzít si Ferdinanda I. Neapolského, se kterým ji čekal jen jeden úkol: plození dětí.
+ 7 fotek+ 8 fotek

Na dnešek připadá 282. výročí narození Marie Anny-Habsbursko-Lotrinské. Marie se od ostatních dětí Marie Terezie značně odlišovala. Zajímaly ji různé vědní obory, dbala na hygienu i zdravý pohyb. Byla jednoduše velmi pokrokový člověk. Přesto se nevdala, a nakonec skončila v klášteře.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 06. 10. 2020 08:00

Marie Anna Habsbursko-Lotrinská se narodila 6. října 1738 ve Vídni. Ráda se angažovala v dobročinné a sociální oblasti a žila v Alžbětinském klášteře. Zemřela v roce 1789, dožila se tak 51 let. Je pohřbená ve vídeňské císařské hrobce.

Dětství ve Vídni

Marie vyrůstala v početné rodině, v níž se na ni tak trochu pozapomnělo. Nebyla vytouženým dědicem ani oblíbeným dítětem, které by jeho rodiče rozmazlovali. Nicméně i tak dostala svůj vlastní dvůr a vychovatelku. V období dospívání se její život začal řídit třemi krédy: poslušností, kázní a zbožností.

A možná právě proto byla ve svém myšlení velmi pokroková. Vyznávala zdravou stravu, kladla důraz na osobní hygienu a pravidelný pohyb na čerstvém vzduchu. Nebyla jazykově nadaná, ale tento nedostatek vyvážila uměleckými sklony a zájmem o vědu. Ráda a dobře tančila, věnovala se zpěvu a divadlu. Bavilo ji i malířství.

Žena mnoha zájmů

Fyzika, mechanika či botanika. To vše spadalo do okruhu zájmů Marie Anny. K přírodovědě ji přivedl dvorní rada Ignác Antonín Born. Ke sběratelství mincí, numismatice, zase její otec. Sama navíc napsala brožuru o pamětních mincích, které byly vyraženy za vlády její matky Marie Terezie.

Krátce po dosažení plnoletosti prodělala těžký zápal plic. Její stav byl tak vážný, že přijala i poslední pomazání. Toto onemocnění u ní zřejmě vyvolalo tuberkulózu, čímž se jí zhoršilo držení těla, což vyústilo ve vznik hrbu. Všechny naděje na svatbu byly tytam. Nezbývalo jí nic jiného, než se vrátit zpět ke studiu.

Skromný život v klášteře

Po smrti Marie Terezie opustila Vídeň a odjela se svým doprovodem do Klagenfurtu. Zde začala žít skromný život spolu se svou přítelkyní, představenou Alžbětinek, Xaverií Gasserovou. Jeptiškou se však nikdy stát nechtěla. Když zatoužila po kultuře, vyjela si na svůj zámek Annabichl, kde se ráda obklopovala svobodnými zednáři.

S některými sourozenci se potkávala i nadále nebo za nimi sama jezdila. Nejlépe se však cítila v Klagenfurtu. Jenom tam věděla, že ji mají lidé opravdu rádi. Prodělala několik dalších zápalů plic, také měla kvůli deformaci páteře potíže s dýcháním a kašlem a na sklonku života se musela kvůli nadváze pohybovat na vozíku. Zemřela 19. listopadu 1789.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Marie Anna Habsbursko-Lotrinská

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články