Čtyřnohá matka pěti dětí měla od pasu dolů všechno zdvojené. Stala se hvězdou cirkusu

Myrtle Corbinová se narodila s postižením, které se hned tak nevidí. Ona se přesto postavila osudu
Zdroj: Wikimedia Commons/James R. Applegate (1849-1910), Philadelphia/Joseph Jones, Public domain
Myrtle Corbinová se vdala a se svým manželem Jamesem Clintonem Bicknellem měla pět dětí. A to i přesto, že jí lékaři nedávali prakticky žádnou naději na normální život. Narodila se totiž se dvěma páry nohou. Kromě toho měla zdvojené i pohlavní orgány...Malá Myrtle neměla moc nadějí na normální život, ale vzepřela se osudu. Podle časopisových článků šlo o velmi inteligentní a v obličeji také krásnou ženu.Myrtle Corbinová se dožila 59 let a rodina nechala rakev zajistit proti krádeži nejlepším možným způsobem – zalitím betonem. O tělo totiž měli zájem nejen lékaři, ale i sběratelé kuriozit.Kromě postižení od pasu dolů její tělo fungovalo docela normálně.+ 1 fotka+ 2 fotky

Nepřipadáte si dost přitažliví, máte velký nos nebo třeba pihy na čele? Pak vězte, že to není vůbec nic proti tomu, co si osud připravil pro Myrtle Corbinovou. Narodila se v roce 1868 a její rodiče se jistě zhrozili, když svoji dceru prvně uviděli. Miminko totiž mělo čtyři nohy…

Zdeňka Nezbedová
Zdeňka Nezbedová 16. 02. 2021 11:00

Chudák Myrtle Corbinová byla skutečnou hříčkou přírody. Při vývoji v děloze došlo k vytvoření dvou pánví a každá z nich měla svoje vlastní nohy. Ty vnější dosahovaly běžné velikosti, zatímco dvě vnitřní nohy byly mnohem menší. Řekli bychom, že taková žena byla odsouzena k životu v ústranní a hanbě, ale opak byl pravdou.

„Nepřežije,“ tvrdili lékaři

První pohled, který se naskytl po porodu lékaři, jenž novorozenou holčičku ošetřoval, nedával naději na její delší život, což také rodičům sdělil. Brzy ale bylo jasné, jak moc se mýlil. Dítě se narodilo životaschopné a prospívalo stejně dobře jako všechny ostatní. Dívka měla tři týdny po narození 4,5 kilogramu. To už se jí věnoval magazín The Western Journal of Medicine. Rozhodně to nebylo naposled, co se Myrtle objevila na stránkách nějakého periodika.

Úspěch u cirkusu

Stejně jako další neobvykle postižení lidé přidala se i Myrtle Corbinová (už ve svých 13 letech) k cirkusu, který dával osudem podobně stíhaným jedincům šanci na obživu. Diváci si rádi zaplatili za pohled na znetvořená těla, do cirkusu chodili za svým způsobem zvrhlou atrakcí, což bylo v té době běžné. Na druhou stranu takový zájem dával ubohým znetvořeným lidem šanci na poměrně dobrý život, jaký by jinak určitě neměli. Myrtle Corbinová měla při svých vystoupeních obrovský úspěch, dokonce takový, že se ji někteří pokoušeli napodobit a vystupovali s falešným párem připevněných nohou.

Svatba a pět dětí

Stejně jako v cirkusu slavila Myrtle úspěch i v osobním životě. Vdala se za Jamese Clintona Bicknella, a dokonce porodila pět dětí – čtyři dcery a syna. Bylo to o to zvláštnější, že spolu se dvěma pánvemi a dvojnásobným počtem nohou měla také zdvojené pohlavní orgány, včetně dělohy. První těhotenství způsobilo Myrtle velké zdravotní problémy, které bylo nutné vyřešit potratem. Ani to jí však nezabránilo v dalších a tentokrát již úspěšných početích. Podle dobových článků jí její odlišnost v podstatě nekomplikovala poměrně normální život, starala se o rodinu i domácnost, při představeních vydělávala peníze a kromě toho rozhodně nešlo o ženu bez inteligence. Časté jsou zmínky nejen o jejím hezkém obličeji, ale také o vysoké inteligenci nebo o vztahu k hudbě.

Trochu jiná žena

Je vysoká asi pět stop, má světlou pleť, modré oči a kudrnaté vlasy a je velmi inteligentní. Neznámý člověk, který by ji viděl ve společnosti, by si mohl myslet, že je jen neobvykle široká v bocích… Znám paní Bicknellovou od dětství jako ‚čtyřnohou dívku‘, ale nikdy jsem si neuvědomil dokonalý dvojí vývoj vnějších i vnitřních pohlavních orgánů, dokud se v těhotenství nestala mým pacientem,“ uvedl v roce 1889 pro British Medical Journal doktor Lewis Whaley.

Obrana proti zlodějům

Když došla Myrtle na konec svého života (zemřela 6. května roku 1928 v Cleburne v Texasu jako 59letá), nechala rodina rakev s jejími ostatky pro jistotu zalít betonem. Byla to obrana proti možnému, až spíš pravděpodobnému pokusu o krádež zvláštního těla. Vždyť hned po její smrti několik lékařů nabídlo odkoupení. To ale rodina nedopustila a Myrtle dopřáli klid, jaký si zasloužila.

Zdroje informací: 

Wikipedia.cz: Myrtle Corbin

Wikipedia.org: Myrtle Corbin

British medical journal, 12. 1. 1889

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články