Světlana (29): Přítel je nemožný, strká mi naše dítě i do sprchy. Nemám ani minutu pro sebe

Světlana (29): Přítel je nemožný, strká mi naše dítě i do sprchy. Nemám ani minutu pro sebe
Zdroj: Freepik.com

Světlana je zoufalá ze svého přítele. Mají spolu dceru, o kterou se ale stará pouze ona. Nemůže si dojít v klidu na toaletu nebo se umýt. Jakmile je přítel s dcerou sám a ona začne brečet, už běží za Světlanou, aby si ji vzala. Světlana je na pokraji svých sil.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 13. 02. 2021 08:30

Když se nám narodila dcera Anežka, měla jsem představu o tom, jaké změny nás čekají. Vše se bude v prvních měsících točit jen kolem miminka.

Na miminko jsem byla sama

Tím, že jsem si dítě přála a nešlo o žádné náhodné otěhotnění, byla jsem připravená na všechno. Nějaké noční vstávání, problematické kojení nebo bolavé bříško, nic z toho nemohlo změnit moji lásku k dceři. Věděla jsem, že jednoho dne si všechno sedne, Anežka se naučí chodit, mluvit, a tak jsem dny, kdy to bylo těžké, snášela o něco lépe.

Jediné, s čím jsem asi moc nepočítala, byla skutečnost, že přítel Milan se bude od všeho tak nějak distancovat. Například, když Anežka jako tříměsíční miminko měla pověstné břišní koliky, a to zpravidla v noci, byla jsem na to sama. Když už se přišel podívat, co se děje, stál jen ve dveřích a s rukama za zády.

Nemohu říct, že by neměl naše dítě rád, spíše měl veliký problém se jakkoliv zapojit. Vždy jen stál a díval se. Když jsem si potřebovala dojít alespoň na toaletu a jemu jsem dala dceru do náruče, bylo to ještě v pohodě. Ale jen do chvíle, než začala brečet. Nestyděl se mi ji přinést i na záchod. A co tam zrovna dělám, ho vůbec nezajímalo.

Neschopný otec

Vždy, když si s ní nevěděl rady, vrazil mi ji do náruče se slovy: „Utiš ji!“ Jenže já jsem třeba zrovna nemohla. V tu chvíli mi nakázal, abych zkrátka utnula svoji činnost a věnovala se dceři, protože brečí. Přitom ji stačilo s láskou pochovat nebo se podívat do pleny. Což je vlastně další věc, se kterou si Milan neví rady.

Nevidím důvod, proč bych měla dceru přebalovat jenom já. Anežka oslavila rok a Milan se přebalování ještě nezhostil. Anežka se pokouší o první kroky, ale s tím jsou spojené i časté pády. Zatímco já se raduji, že dělá pokroky, Milan se snaží pořád někam schovávat, aby ji nemusel zvedat.

I já musím někdy k doktorovi. Ono, když jdete k zubaři, protože máte zkažený zub, očekává se, že dítě necháte doma. Stejně jsem to udělala i já. Byla jsem zrovna na křesle, zubař mi vrtal zub a vtom někdo začal zběsile bouchat na dveře. Když se ukázalo, že je to Milan s brečící dcerou v ruce, málem jsem se propadla hanbou do země. Doktor ho vykázal ven.

Jsem zcela vyčerpaná

I s bolavou pusou jsem dostala dceru hned do ruky. O nic nešlo, proste jen brečela. Milan si dal raději tu práci, aby ji oblékl a odvezl za mnou, než aby se ji snažil uklidnit. Taková věc se neobešla bez hádky. On si myslí, že je v právu. Stále opakuje to samé – jsem matka a mám se starat. Jenže já se starám dvacet čtyři hodin denně, tři sta šedesát pět dní v roce.

Čekala bych, že čím bude dcera starší, bude se Milan více snažit. Opak je pravdou. Potřebuji občas vypnout. Jako místo klidu považuji plně napuštěnou vanu. Milan mi malou ale nosí i tam. Nevydrží si s ní hrát ani půl hodiny. Sotva začne brečet, už ji mám na krku. To abych se chodila mýt v noci nebo vůbec. Jsem už zcela vyčerpaná.

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz. 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články