Bastardi: Poslední role Jaroslavy Hanušové, kterou cukrovka připravila o nohy

Bastardi: Poslední role Jaroslavy Hanušové, kterou cukrovka připravila o nohy
Zdroj: Česká televize
Bastardi je český film režiséra Petra Šíchy natočený podle námětu Tomáše Magnuska.Film pojednává o brutální vraždě mladé učitelky, kterou mají na svědomí tři násilničtí mladíci z jedné základní školy. Avšak vymahatelnost práva u mladistvých pachatelů je téměř nulová, takže někdo musí vzít spravedlnost do svých rukou.Česká premiéra byla 28. října 2010. + 3 fotky+ 4 fotky

V Bastardech hrála uklízečku, v trilogii Slunce, seno Zdeňka Trošky zase sestru řídící Hubičkové. Prvně jmenovaný film byl však pro ni úplně tím posledním. A hlavně velkým utrpením. Kvůli cukrovce jí sužovaly vážné zdravotní potíže. Zanedlouho bohužel následovala amputace nohou. Po dvou letech na invalidním vozíku přišlo celkové selhání organismu.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 03. 12. 2020 16:00

Na film Bastardi se můžete podívat dnes ve 20:00 na Nova Cinema. Skupina žáků základní školy je obviněna ze znásilnění a vraždy mladé praktikantky. K jejich odsouzení stále nedošlo, a tak dále navštěvují svou školu. Poradí si s nimi nový učitel, který vyznává neortodoxní přístup?

Problémy se zdravím

Problémy se zdravím se objevovaly u herečky Jaroslavy Hanušové již během prvního dílu Bastardů, vše vygradovalo ale až u pokračování dramatu ze školního prostředí. “Několikrát se musely přesouvat termíny natáčení,” uvedl jeden člen štábu pro deník Blesk. “Nikdy jsme nevěděli, jak na tom paní Hanušová bude.”

Nebylo tak vůbec jisté, zda bude schopná ten den vůbec hrát. Často také trpěla nevolnostmi a velmi rychle se unavila. “Přesto dokázala svou roli odehrát na výbornou,” nechal se slyšet Tomáš Magnusek. Do třetího pokračování ale Jaroslavu již neobsadil. Kvůli silné cukrovce to nebylo ani možné.

Pobyt v nemocnici

Před hospitalizací, i když s velkými obtížemi, mohla chodit po svých. Odejít mohla již jen na vozíčku. Cukrovka bohužel připravila herečku o obě nohy. Přesto neztrácela elán. Chlubila se, že již zvládá jezdit sama, a dokonce umí vybrat zatáčky. Navíc po měsíční rehabilitaci  znatelně pookřála.

Po dvou letech se začala opět zajímat o kulturu a divadlo. Na procházkách jí však musela pomáhat rodina. Sama si troufala jezdit jen po bytě. Nezapomněl na ni ani její dlouholetý kamarád Jiří Lábus, který ji chodil pravidelně navštěvovat. Náhlé zhoršení však přišlo těsně před sedmašedesátými narozeninami.

Celkové selhání organismu

Herečka si vždy přála zemřít ve spánku. “Každý den večer si říkám, že se už třeba neprobudím. Usnout a neprobudit se, to je to nejkrásnější,” svěřila se. “Pak budu sedět na obláčku a mávat dětem,” dodala. Optimismem hýřila i když jí bylo nejhůř. “Žít se dá i bez nohou,” prohlásila hvězda pořadu Možná přijde i kouzelník. Zemřela 22. února 2016 na celkové selhání organismu.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Jaroslava Hanušová

Nova Cinema: Bastardi

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články