Den, který vstoupil do dějin lékařství. Inzulin zachránil děti čekající na smrt, byl jich plný pokoj

začátkem roku 1922 dostal první inzulinové vzorky k použití bostonský diabetolog E. P. Joslin, který je aplikoval 14letému chlapci jménem Leonard Thompson, což byl první léčený diabetik na světě (přežil ještě dalších 13 let)
Zdroj: archiv FB/Hledání ztraceného času
roku 1869 Paul Langerhans, student Berlínské univerzity, poprvé objevil a popsal Langerhansovy ostrůvky ve slinivceroku 1889 německý doktor Oscar Minkowski dělal pokusy na psech, při kterých zjistil souvislost mezi slinivkou a diabetemroku 1920 Frederick Banting, kanadský lékař a vědec v oboru medicíny, zjistil, že by bylo výhodnější izolovat účinnou látku z pankreatické šťávy → Banting se rozhodne jet do Toronta za profesorem torontské univerzity John James Richard Macleodem, který měl možnost poskytnout Bantingovi a jeho asistentu (studentu medicíny Charles Best) univerzitní laboratoře k provádění experimentův létě roku 1921 se podařilo Bantingovi a Bestovi extrahovat "čistý" inzulin ze psů, kterým podvázali vývod pankreatu a inzulin extrahovali - extrahovanou látku zprvu pojmenovali "isletin" → tento svůj objev bezúplatně předali Torontské univerzitě za pronájem laboratoře+ 1 fotka+ 2 fotky

Vypadalo to na další den plný beznaděje, na jehož konci měly být malé bílé rakve. Pak se ale otevřely dveře dětského nemocničního pokoje na univerzitě v Torontu a dovnitř vstoupili lékaři s inzulinem. Fotografie připomíná jeden z největších momentů medicíny, který znamenal přelom v boji s cukrovkou...

Petra Járková
Petra Járková 30. 01. 2020 16:00

Možnost využít hormon inzulin k léčbě diabetu odhalili kanadští vědci Frederick Banting a Charles Best v roce 1921, když se jim podařilo extrahovat "čistý" inzulin z krav, kterým podvázali vývod pankreatu. První injekce hormonu snižujícího koncentraci cukru v krvi ale ještě nepomohla, podaný inzulin byl totiž plný nečistot, a musely se důkladně připravit další dávky tohoto léku. Díky nim žil hoch Leonard Thompson, jehož diagnóza byla do té doby smrtelná, dalších 13 let. Zemřel na zápal plic v roce 1927.

Umírající děti

Před 98 lety pak nastal převratný den D. Toho rána roku 1922 na univerzitě v Torontu se vědci vydali na nemocniční oddělení s dětmi, které byly v kómatu a umíraly na diabetes mellitus (cukrovku).

Představte si pokoj plný rodičů, kteří sedí u postele a čekají na nevyhnutelnou smrt svého dítěte. Vědci šli od lůžka k lůžku a začali dětem injekčně aplikovat nový čistý extrakt - inzulin.

Aplikace inzulinu

Když začali aplikovat látku poslednímu dítěti v kómatu, začalo se probouzet první dítě. Jedno po druhém se všechny děti probraly z kómatu. Dřívější pokoj smrti a neštěstí se stal místem radosti a naděje.

Civilizační choroba

Dnes inzulin pomáhá milionům lidí na celém světě, ačkoli by si lékaři přáli, abych jich bylo méně. Počet cukrovkářů totiž stále vzrůstá a diabetes druhého typu se řadí mezi civilizační choroby.

NA HISTORII INZULINU SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články