Nezranitelný Mirin Dajo si propichoval tělo a nechal si prostřelit hlavu. O život ho ale připravilo něco jiného

Nezranitelný Mirin Dajo si propichoval tělo a nechal si prostřelit hlavu. O život ho ale připravilo něco jiného
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain

Zvláštnosti lidského těla vždy vzbuzovaly pozornost. Jednu takovou mohl nabídnout i holandský zázrak Mirin Dajo, který si svoje tělo dobrovolně propichoval různými předměty, aniž by si ublížil. Byl zkrátka nezranitelný a prý mu nevadil ani průstřel hlavy...

Zdeňka Nezbedová
Zdeňka Nezbedová 28. 02. 2021 11:00

Co všechno zvládne lidské tělo? U většiny lidí si dokážeme jeho hranice celkem přesně představit, Arnold Gerrit Henskes ale dostal od přírody tělo opravdu zvláštní. Takové, které mu dovolilo proslavit se pod jménem Mirin Dajo opravdu bizarním způsobem…

Podivné dětství

Arnold Henskes se narodil 6. srpna 1912 v Rotterdamu a už jako malý se rodičům svěřoval s podivnými sny a nevysvětlitelnými, nadpozemskými zážitky. Zpočátku se mohlo zdát, že jde o běžnou dětskou fantazii, proto nikdo jeho vyprávění nevěnoval pozornost. Alespoň ne větší než jakou věnují rodiče běžně svým potomkům. Arnold rostl jako jakékoliv jiné dítě, ukončil střední školu a ve dvaceti letech už vedl designérskou firmu.

Nezranitelný Dajo

Když dovršil třicítku, uvědomil si zvláštní věc - jeho tělo bylo v podstatě nezranitelné. Mohl polykat žiletky nebo skleněné střepy a nic se mu nestalo. Mohl se nechat propíchnout - a zase nic… Rozhodl se proto nechat svého zaměstnání a vydělávat tak, jak to nedokázal nikdo jiný na světě. Kousky Mirina Daja překvapovaly nejen laické publikum, ale ještě více lékaře, kteří se jeho případem zabývali. Zdánlivě byly nemožné, ale dokumentace jeho výkonů je hodně přesvědčující.

Božský dar

Dajo doprovázel vystoupení také náboženskými přednáškami. Na svém těle se snažil divákům dokázat, že Bůh si přeje, aby lidé žili více duchovním způsobem a že tělo a materialismus jsou jen našimi představami. Mimo to je tady ale také něco většího a lepšího, o čem nemáme ani zdání. Vždyť také jeho umělecké jméno Dajo v esperantu znamená zázrak.

Neznal ani popáleniny

Nezranitelnost Dajova těla ale nespočívala pouze ve schopnosti nechat se probodnout, bez problémů odolával také rozžhavené žehličce, přiložené na tělo, polití vroucí vodou a jak sám tvrdil, dvakrát si nechal prostřelit hlavu. Na to ale žádný pádný důkaz není, jen jizvy, které ukázal novinářům, a podle jeho verze pocházely právě od výstřelů. Nezbývá tedy, než mu tedy věřit. Nebo také ne...

Konec famózního Daja

Když mu Holandsko začalo být malé, přestěhoval se do Švýcarska. I tam mu povolili veřejné produkce, ale s nábožensky laděnými přednáškami měli problém. Mohl tedy vystupovat jen pod podmínkou, že nebude s publikem mluvit.

V roce 1948 byl prý „hlasy shůry” naveden, aby snědl ocelovou jehlu. To už ale patrně narazil na hranice svých možností, protože 13. května, dva dny po svém kousku, musel na operaci. Po propuštění z nemocnice se vrátil domů odpočíval a vypadal, jako by ležel v transu. Jenže po několika dnech se to manželce jeho souseda a pomocníka Jana Dirka de Groota, přestalo líbit. Prý vypadá jako mrtvý. Ukázalo se, že se nemýlila. Přivolaný lékař mohl už jen konstatovat, že Dajo zemřel před více než jedním dnem. Důvodem jeho smrti však nebyl žádný z kousků, který předváděl, ale prasklá aorta. Oficiálně zemřel 26. května 1948, bylo mu 35 let. 

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Mirin Dajo

Koreus.com: L'homme brochette

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články