Černé mše pro královu milenku: Madame de Montespan se snažila přilákat Ludvíka XIV. zpátky krví kojenců

Černé mše pro královu milenku: Madame de Montespan se snažila přilákat Ludvíka XIV. zpátky krví kojenců
Zdroj: Wikimedia Commons/After Pierre Mignard/Attributed to Charles Le Brun, Public domain

Láska dokáže s člověkem pěkně zamávat. A zvláště ta neopětovaná. Madame de Montespan si chtěla za každou cenu udržet přízeň Ludvíka XIV., a neváhala se proto obrátit na kněze Étienna Guibourga, který na její příkaz pořádal černé mše.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 19. 02. 2021 17:00

Étienne Guibourg byl kněz a okultista. Nejvíce se proslavil pořádáním černých mší, které prováděl spolu s čarodějkou Catherine Monvoisin, jež vyráběla pro královu milenku Madame de Montespan elixíry lásky.

Povedená dvojka

Trable s láskou nebo touha po majetku se nevyhýbala ani šlechtě ve Versailles. A toho uměl chytře využít francouzský kněz Étienne Guibourg, který o sobě prohlašoval, že je nemanželským synem Jindřicha II. z Montmorency, francouzského šlechtice a vojenského velitele. Navzdory svému postavení a slibu celibátu udržoval dlouholetý poměr s Jeanne Chanfrain, se kterou zplodil několik dětí.

Jeho partnerkou při černých mších se stala profesionální čarodějnice Catherine Monvoisin, jež byla známá pod pseudonymem La Voisin. Ta nejprve začínala jako porodní bába, pak přešla na věštectví a černou magii. Její „zázračné” elixíry využívalo mnoho lidí z řad francouzské šlechty, což ji však nakonec stálo život.

Černé mše

Mezi účastníky černé mše, byť schovaná za škraboškou, patřila i milenka Ludvíka XIV. Madame de Montespan. Zplodila mu sice sedm potomků, jeho přízeň si však nedokázala udržet. Spíše naopak. A tak si ho ze zoufalství snažila přitáhnout černou magií. Nepomohl jí však ani satan. Jakmile se Ludvík dozvěděl, do čeho všeho se zapletla, okamžitě ji zapudil.

Jak černé mše probíhaly? „Na oltáři, který byl potažený černou látkou, ležela nahá králova milenka. Kněz rozsvítil šest svíček a oblékl se do stříbrného ornátu, na němž byly vyobrazeny různé ezoterické bytosti. Jeho asistentka mu podala kojence, kterému podřízl krk. Krev kapala na nahou ženu a do kalichu, jenž si přidržovala na břiše. Mrtvolka dítěte pak byla předána La Voisin, která ji bez milosti hodila do pece.” Takto popsal temný rituál Montague Summers, anglický spisovatel a duchovní, jenž celý život zasvětil studiu okultismu. Jako první také přeložil do angličtiny manuál Kladivo na čarodějnice.

Upálení a doživotní vězení

Rozsáhlá síť La Voisiných zákazníků byla nakonec odhalena během takzvané travičské aféry. Vzhledem k tomu, že do svých lektvarů měla přidávat části ropuch, lidskou krev či prach z lidských ostatků, staly se z jejích nápojů lásky jedy. Počet obětí se odhaduje až na dva tisíce. V roce 1680 za to byla upálena na hranici.

Zvrácený klerik Guibourg byl zatčen na základě udání Françoise Filastre, která taktéž patřila mezi travičky. Po svém zatčení se ke všemu přiznal. Byl odsouzen k doživotnímu vězení a zabavení veškerého majetku.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Étienne Guibourg, Catherine Monvoisin, Madame de Montespan, Henri II. de Montmorency

Fr24news.com: La Voisin, France’s Murderous Fortune Teller

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články