Záhadně bledá kněžna ze Schwarzenbergu: Považovali ji za upírku, pravdu odhalili až nedávno

Záhadně bledá kněžna ze Schwarzenbergu: Považovali ji za upírku, pravdu odhalili až nedávno
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain

Eleonora Amálie ze Schwarzenbergu proslula nepřirozeně bledou pletí a neobvyklými zálibami – milovala tabák, lov a vlky. Měnila se snad v upírku? Ve skutečnosti to byla na svou dobu výjimečná žena a pravda o ní vyšla najevo až nedávno.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 12. 02. 2021 17:00

Eleonora Amálie ze Schwarzenbergu byla česká šlechtična, která žila na přelomu 17. a 18. století a po smrti chotě Adama Františka se stala regentkou Schwarzenberského dominia za nedospělého syna Josefa Adama. Na svou dobu byla velmi emancipovanou ženou, což zčásti stálo za zrodem pověsti o jejím domnělém upírství.

Milovala lov

Eleonora Amálie nebyla typickým vzorem kněžny. Nejraději měla lov a kouřila tabák, což byla spíše mužská záležitost. Zatímco ostatní měli za domácí mazlíčky kočky nebo psy, ona si zamilovala vlky, a to natolik, že založila jejich chovnou stanici. To však mezi poddanými vyvolalo šuškandu. Vlk je přece ďáblovo zvíře, navíc často spojované s upíry.

Poslední kapkou bylo, když kněžna začala pít vlčí mléko. Věřila, že díky jeho blahodárným účinkům znovu otěhotní. A tak se i stalo. Ve čtyřiceti se jí narodil syn Josef Adam. Prostý lid to však viděl jinak. Byly to čáry, černá magie. A další důkazy? V nocích bloumala po zámku, protože nemohla spát. Určitě se začínala měnit v upíra...

Mohla za vše rakovina?

Po smrti kněžny je provedena pitva a lékař střev objevuje nádor ve velikosti dětské hlavy. Rakovina je však v té době ještě víceméně velkou neznámou, takže se z toho stane další důkaz jejího vampyrismu. Kastelán zámku Český Krumlov ovšem přichází s jinou zajímavou teorií, která by mohla vysvětlit kněžnino neobvyklé počínání.

„Eleonora mohla trpět porfyrií, což je vzácná metabolická porucha. Údajně trochu fosforeskují zuby, obličej se prodlužuje až do vlčího čenichu, pleť získává šedobílou barvu. Člověk chátrá a mění se i mentálně. To mohl být základ k upírským legendám. Zvláště, když si k tomu ještě přidáme vytí vlků ze zámku a tajemné lektvary,” řekl Pavel Slavko pro server iDNES.cz.

Tajný pohřeb

Nezdobenou rakev s ostatky kněžny nesl prostý lid a po nezbytných obřadech byl vchod do hrobky zapečetěn žulovým kamenem. Nápis na něm si vymyslela samotná Eleonora: „Zde leží ubohá hříšnice Eleonora. Modlete se za ni.” Kromě toho si určila, že její srdce musí spočinout vedle manžela Adama Františka. A tak se také stalo. Je uloženo v kapli svatého Jana Nepomuckého, a to ve speciálním výklenku. Jestli se ale po smrti stala opravdovou upírkou, tají svou existenci mimořádně dobře dodnes.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Eleonora Amálie ze Schwarzenbergu

Scarlettmemoriesdotcom.wordpress.com: Eleonore von Schwarzenberg

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články