Hlas démona Pazuzu z Vymítače ďábla Mercedes McCambridge: Její syn ji v dopise obvinil z vlastní sebevraždy

Hlas démona Pazuzu z Vymítače ďábla Mercedes McCambridge: Její syn ji v dopise obvinil z vlastní sebevraždy
Zdroj: Wikimedia Commons / TV Prima / koláž Lifee.cz

Říkalo se o ní, že je nejlepší rozhlasovou herečkou. Mercedes McCambridge zářila i ve filmu, ale jejím poznávacím znamením byl hlas. Ve Vymítači ďábla ze sebe vydala nemožné, přesto po premiéře utekla v slzách pryč. A slzy jí také tekly při čtení dopisu na rozloučenou, který jí poslal její syn. Byl plný zášti a obviňování.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 18. 12. 2020 13:00

Mercedes McCambridge se narodila 16. března 1916 v Illinois. Byla to americká rozhlasová a filmová herečka. Nesporný talent ovšem zahaloval stín v podobě alkoholismu, ze kterého se musela herečka několikrát léčit. Zemřela v roce 2004, dva týdny před osmaosmdesátými narozeninami.

Z kina utekla v slzách

I když ji nebylo vidět, zažila kvůli této roli hotové peklo. Přesto se k ní pak zachovali opravdu nehezky. Režisér filmu Vymítač ďábla William Friedkin chtěl po ní opravdu nemožné. Vždy byl perfekcionista, a pokud měl znít démon Pazuzu opravdu děsivě, nebylo možné jeho hlas vytvořit jen pomocí nějakého levného triku.

Mercedes tak musela denně konzumovat velké množství alkoholu, kouřit jednu cigaretu za druhou a požívat vejce, jejichž datum spotřeby bylo již hodně sporné. Navíc ji ve studiu přivázali na židli a kroutili s ní stejně, jak sebou na plátně zmítala Linda Blair. Po premiéře však zjistila, že není uvedena v titulcích. Proč? „Nebyl na to čas,“ vysvětlil Friedkin. Herečka tak se slzami v očích opustila kinosál.

Závislost

Poprvé se Mercedes vdávala ve třiadvaceti letech za Williama Fifielda. Narodil se jim syn John. Po pár letech ale došlo na rozvod. Druhým partnerem McCambridge se stal herec a producent Fletcher Markle. John pak později přijal jeho příjmení. Toto období bylo pro herečku velmi temné.

Bojovala se závislostí na alkoholu. Přestala pít, pak znovu začala. Vždy došlo i na hospitalizaci. I tento svazek tak skončil po dvanácti letech nezdarem. Mercedes se ale nevzdala a dál chodila na setkání anonymních alkoholiků. Po několika letech mohla konečně říct – jsem střízlivá.

Můžeš za to ty!

V roce 1979 začal John pracovat v jedné investiční firmě. Byl to jeho obor, neboť vystudoval ekonomiku. Dařilo se mu a záhy zvýšil zisky společnosti. Mercedes to zaujalo a převedla na svého syna úspory v hodnotě šest set tisíc dolarů. Věřila, že je dobře zhodnotí. Johnův zaměstnavatel ale později zjistil, že si na jméno své matky otevřel tajný bankovní účet, kam všechny peníze převedl. Navíc tam odklonil i některé firemní prostředky.

Po vyhazovu se snažil John se svou matkou nějak domluvit, ona však trvala na tom, že neudělala nic špatného a chce celou investici zpět. Krátce potom spáchal s celou rodinou sebevraždu. V dopise na rozloučenou uvedl: „Říkala jsi, že to nějak vyřešíme, a pak jsi to celé zazdila. Nazvala jsi mne lhářem, kriminálníkem a nulou. Řekla jsi, že jsem ti zničil život. Nikdy jsi tady pro mne nebyla, i když jsem tě opravdu potřeboval. Tak teď budeš mít klid. Má rodina je mrtvá a vyplatí ti tvé peníze. Sbohem, matko.“

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Mercedes McCambridge

Nytimes.com: Mercedes McCambridge

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články