Eva (20): V jeden den slavím svátek, narozeniny i Vánoce. Prý, aby mě měla máma z krku

Eva (20): V jeden den slavím svátek, narozeniny i Vánoce. Prý, aby mě měla máma z krku

Eva se narodila na Štědrý den, což není věc, která se dá úplně ovlivnit. Jenže se teď od své matky dozvěděla, že jí jméno Eva dala schválně. Proč?

Tereza Procházková
Tereza Procházková 16. 12. 2020 06:30

Jako malá jsem nechápala, když mi naši dali dárky pod stromeček a vždy řekli: „Všechno nejlepší a hezké Vánoce.“ Až později mi došlo, že ten den slavím úplně všechno.

Neměla jsem nikdy oslavu

Mrzelo mě to, protože když měli spolužáci narozeniny nebo svátek, přálo se jim a oni nosili do školy nějaké bonbony. Na mě nikdy nedošlo, protože na Štědrý den byli všichni doma.

Nechtěli mi to dopřát

Jak jsem byla větší, chtěla jsem po rodičích, aby se oslava narozenin udělala o pár dní později, ale to neexistovalo. „Táta chodí do práce, pak je Silvestr a předem se narozeniny neslaví. To by se toho člověk nemusel dožít,“ řekla mi máma, a tak jsem se jich už nikdy neptala.

Po dovršení plnoletosti jsem ale takovou oslavu chtěla, jenže všichni kamarádi byli mezi svátky u rodičů. Jen jednou se mi stalo, že si na mě kamarádka udělala čas. „Když ty máš tak blbý datum. To prostě nikdo nemůže, no.“ Smutné je, že mi většinou na Štědrý den chodí zprávy jen k přání veselých Vánoc. Ani teta se strejdou si nevzpomenou, že mám narozeniny.

Chtěla mě mít z krku

Loni dokonce i máma zapomněla, táta do ní musel ťuknout. „Ajo, tak tenhle dárek máš k narozeninám. Svátek nebudeme řešit, jsou Vánoce,“ řekla. Nesnáším to. Ne kvůli dárkům, ale z principu. Nepřijdu si zkrátka důležitá. Mámě jsem to řekla a pohádaly jsme se. Pak vypila skleničku a řekla mi, že dělali s tátou všechno proto, abych se narodila právě na Štědrý den. Pila čaj z maliníku, jedla pálivé věci, a když prý nepomohl ani sex, což jsem fakt nepotřebovala slyšet, tak šla mýt okna. To konečně zabralo.

Narodila jsem se dvě hodiny před půlnocí a táta mi prozradil, že máma vykřikla: „Bude to Eva!“ Sestřičky jí říkaly, že narodit se na Vánoce s takovým jménem ze mě udělá chudáka, ale ji to nezajímalo. „Chtěla jsem mít dárky a oslavy z krku. Na Vánoce bychom ti stejně dali několik dárků, takhle to bylo při jednom.“

Hodně mě tím zklamala, protože jsme se nikdy jako rodina nesešli vyloženě jen kvůli mně. Já šla stranou, Vánoce jsou důležitější. Jméno bych si ale změnit mohla. Čím dál víc o tom uvažuji. Vybírám si z těch, co jsou v červnu.

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články