Filmový Norman Bates Anthony Perkins: Jeho soukromí bylo děsivé jako samotné Psycho

Psycho
Zdroj: Česká televize
Walt Disney kvůli Psychu vyhodil z Disneylandu jeho tvůrce Alfreda Hitchcocka. Zřejmě se mu film nelíbil.Když šel film do kin, měli opozdilci smůlu, jakmile se začalo promítat, nikdo již do kinosálu nemohl vstoupit. Hitchcock trval na tom, že si Psycho člověk užije jen od samotného začátku.Pracovní název filmu byl Wimpy, což v překladu znamená Ufňukánek.Horor, nebo černá komedie? Původně bylo v plánu to druhé.+ 4 fotky+ 5 fotek

Někteří herci mají tu výhodu, že se pro jednu ze svých budoucích rolí doslova narodili. Jako by jim byla předurčená osudem. A to platí i na herce Anthonyho Perkinse alias Normana Batese z hororu Psycho. Jeho soukromí bylo totiž možná daleko děsivější než samotný film.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 04. 08. 2020 09:00

Děsivý film, ve kterém vyšinutý podivín vraždí ženy v šatech své zesnulé matky, vyvolal velkou odezvu. Pro Anthonyho to znamenalo, že je nadobro zbavený svého soukromí. Novináři mu nedali spát. Neustále se ho ptali, zda tak trochu nehrál sám sebe. Perkinse jejich dotěrné otázky zasáhly natolik, že musel po čase vyhledat psychiatrickou léčebnu.

Přál si smrt svého otce

“Vzpomínám si, že jsem na svého otce chorobně žárlil, přál jsem si, aby zemřel. Pak bych měl matku jen pro sebe.” Malý Anthony Perkins asi nečekal, že se mu jeho děsivé přání splní. Když mu bylo pět, jeho otec skutečně zemřel.

Jeho vztah k matce se poté prohloubil natolik, že ho v pozdějších letech popisoval jako milenecký. “Byla to ale rovněž velmi rázná žena,” dodal Anthony. “Chtěla mít nade mnou absolutní kontrolu. Zajímalo ji, co čtu, kam jdu či co se zrovna chystám udělat.” Možná právě proto měl problémy seznámit se se ženami, přitom měla o něho zájem i samotná Brigitte Bardot. S ženami se prostě nestýkal, vyhledával spíše mužskou společnost, kvůli tomu se o něm začala šířit zkazka, že je gay.

Psycho mu sedlo

Díky tomu, že neustále hrál zakomplexované a zhrzené hochy, si jej vyhlédl do svého filmu Psycho samotný Alfred Hitchcock. Vždyť kdo jiný by měl hrát vyšinutého vraha, jenž je zcela závislý na své matce, než právě Perkins?

Práci na Psychu hodnotil velmi kladně, dokonce se nebál hovořit o nejlepší roli v životě. Netušil však, že se poté z Normanova stínu už nikdy nedostane. Byl zaškatulkovaný na celý život. Další nabídky, které dostával, mu připomínaly právě onen film, nebylo v nich nic odlišného. Nakonec se tedy vrátil k tomu, co uměl zřejmě nejlépe a natočil další dva díly kultovního snímku.

Záhadná smrt

Ve 39 letech se Anthony oženil s Berry Berenson. S tou žil až do své smrti v roce 1992. Jeho manželka i dva synové tajili, že jejich otec umírá na AIDS, pokud by se to provalilo, už by žádnou další práci nedostal. Jestli ale skutečně zemřel na komplikace spojené s touto zákeřnou nemocí, se dodnes neví. Berry se ho neštítila, ale nechávala se často testovat. Vše bylo negativní.

Anthony se dožil šedesátky, Berry jej přežila jen o devět let. Její život vyhasl při tragickém datu 11. září 2001. Bohužel se v té době nacházela v uneseném letadle, které narazilo do Světového obchodního centra.

Na další zajímavosti a fotky se podívejte zde:

Zdroj textu: kafe.cz, epochaplus.cz

Zdroj fotek: Česká televize

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články