Herečka nejslavnějších hororů: Padesát let se sžírala nenávistí k vlastní sestře, důvod byl malicherný

Joan Fontaine
Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain
Joan Fontaine byla americkou herečkou, kterou do svých filmů rád obsazoval mistr hororu Alfred Hitchcock.
Její rodina nevěřila tomu, že by se v herectví nějak výrazně prosadila.
Sestra Olivie jí dokonce bez okolků naznačila, že nemá talent. 
Joan to své sestře nikdy neodpustila. Upřímně ji nenáviděla.
+ 2 fotky+ 3 fotky

Joan Fontaine by dnes oslavila 103. narozeniny. Hvězda Hitchcockových psychologických thrillerů se skoro celý život užírala nenávistí k vlastní sestře, a to jen kvůli skutečně malichernému důvodu, který však nadosmrti zranil její ego. Co se stalo?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 22. 10. 2020 08:00

Joan de Beauvoir de Havilland se narodila 22. října 1917 v Tokiu. Známá je zejména svými rolemi v období takzvaného klasického Hollywoodu, které trvalo od dvacátých do šedesátých let. Za své výkony byla třikrát nominována na Oscara. Vyhrála ale jen jednou, a to za film Podezření.

Nevýrazný debut

Joan Fontaine debutovala na stříbrném plátně v roce 1935. Nebyla to ale žádná sláva. Společnost MGM s ní dokonce odmítla obnovit pracovní smlouvu. Zanedlouho ale přišel zásadní zlom, Alfred Hitchcock si ji vybral do svého thrilleru Mrtvá a živá. Film se nakonec dočkal až jedenácti nominací na Cenu Akademie. Oscar se v té době ještě sice nekonal, ale o rok později se herečka konečně dočkala, a to za snímek Podezření.

Snad to byla shoda okolností, ale tentýž rok byla nominována i její sestra Olivia. Joan k ní ale chovala tak velkou nenávist, že odmítla její gratulaci, čímž ji před všemi ztrapnila. Od té doby hrála Fontaine jen v jednom filmu ročně. Přesto dokázala v popularitě porazit svou sestru, což pro ni musela být ta největší satisfakce.

Křehká žena

Joan byla díky svému nevinnému vzhledu obsazována do rolí křehkých žen. Jinými slovy hrála oddané partnerky. V soukromí se však chovala jinak, za svůj život se rozvedla celkem čtyřikrát. V padesátých letech začala její sláva upadat. Hollywoodské trháky tak musela vyměnit za méně prestižní divadlo a televizi.

Aktivní však zůstala i v důchodu. To si stihla ještě zahrát českou kněžnu Ludmilu v televizním filmu Dobrý král Václav z roku 1994. Tuto roli ovšem přijala jen kvůli tomu, že potřebovala peníze na opravu svého domu, který poničilo zemětřesení. Honorář za film byl rozhodně lepší variantou, než vybírat naspořené peníze.

Celoživotní nenávist

Joan nenáviděla svou sestru celé půlstoletí. Proč? Olivia totiž ještě jako dítě sepsala závěť, ve které odkázala všechen svůj talent právě jí. Dala jí tak najevo, že ona žádný nemá. Křivdu však nezažila jen od sestry, ale i vlastní matky. Ta byla přesvědčena, že Joan na herectví nemá a měla by se věnovat něčemu jinému. Dokonce jí zakázala používat rodné příjmení.

Joan ale dokázala, že ji není radno podceňovat. Oscara získala mnohem dříve než Olivia. O třicet let později ji obvinila z toho, že nedostala pozvánku na zádušní mši za její matku. Naschvály a pomlouvání byly na denním pořádku. Obě sestry se nikdy neusmířily a Joan jí neodpustila ani na smrtelné posteli.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Joan Fontaine

Česká televize: Joan Fontaine

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články