Zapamatujte si jméno Tomáš Vintr: Je to nová hvězda českého sportu a míří na olympiádu

Tomáš jezdí po světě, kde skejtuje.
Zdroj: Facebook
Tomáš Vintr patří mezi naše nejlepší jezdce.Tomáš jezdí po světě, kde skejtuje.Tomáš v LA.Tomáš se adrenalinu nebojí.+ 8 fotek+ 9 fotek

Je chytrý, vtipný, talentovaný, sportovně založený a navíc dobře vypadá. Tak by se dal několika slovy představit jeden z našich nejlepších skateboardistů, který nás míří reprezentovat s tímto adrenalinovým sportem na olympiádu do Tokia.

Petra Járková
Petra Járková 09. 06. 2019 14:00

Český profesionální skateboardista, člen reprezentace ČR ve skateboardingu, zakladatel akce Grand Prix Beroun, pořádané pod záštitou sportovních svazů ČAS a ČUKS - to je Tomáš Vintr, který u nás za pár dní opět přivítá světovou skateboardovou elitu.

Jak se ti podařilo dostat do malého městečka, jako je Beroun, tolik slavných skaterů?

Díky tomu, že již více než 15 let závodím ve většině z těch největších skateboardových akcí po celém světě, si troufnu říci, že drtivá většina profesionálních jezdců jsou moji velmi blízcí přátelé. Samozřejmě zmíním i to, že Beroun má ideální polohu, neboť je vzdálen pouhých 20 km od mezinárodního letiště v Praze, kam létají spoje doslova z celého světa, a celý berounský okres je jedním z nejhezčích v celé České republice.

Co tady kluci vlastně budou dělat?

Zúčastní se jubilejního, desátého ročníku akce Grand Prix Beroun, která se bude konat 22. června. Tyto závody začínaly jako malá akce při otevření našeho areálu. Během pár let se nám podařilo akci dotáhnout až do České televize a v letech 2015, 2016 a 2017 jsme byli zastávkou série Světového poháru, od roku 2018 jsme se stali jednou z oficiálních akcí velmi prestižní série americké agentury The Boardr, což pokládám za největší úspěch, neboť se jedná o velice prestižní americkou agenturu. V roce 2020 jde skateboarding na olympiádu a zmiňovaná série Světového poháru bohužel nesplňuje kvalifikační status pro OH, proto jsme se po zvážení rozhodli závod s návštěvností 6000 diváků a pozvanými závodníky více než 15 zemí světa osamostatnit s vidinou splnění kvalifikačních požadavků a potenciálního budoucího zařazení do kvalifikací pro zmíněné OH v Tokiu v roce 2020, nebo reálněji Paříže 2024.

Na co se mohou návštěvníci letošního Grand Prix Beroun kromě skateboardingu těšit?

Po závodě přichází na řadu ještě hip hop hudební festival, na kterém vystoupí dva známí interpreti a kapely, a poté samozřejmě legendární Grand Prix Beroun afterparty, která je každoročně nezapomenutelná. Těmi interprety nejsou letos nikdo jiný než KAPITÁN DEMO a headlinerem večera slovenská super star EGO, takže mejdan to určitě bude velkolepý.

Jak dlouho se usilovalo o to, aby byl skateboarding na olympiádě, a co se pro to dělalo?

O skateboardingu na olympiádě se hovořilo už hodně dlouho. Já osobně si první kroky vybavuji už někdy kolem roku 2010, ale první iniciativa vznikla už daleko před tímto datem. Vytvářelo se prostředí pro to, aby se mohl skateboarding do olympijského prostředí zařadit a s tím přichází obrovské množství podmínek, změn, nařízení a dalšího. Nakonec je skateboarding zahrnut jako olympijský sport pod celosvětovou federaci World Skate, která sdružuje téměř všechny světové kolečkové sporty.

Jaké disciplíny budou jezdci v Tokiu reprezentovat?

V Tokiu se v roce 2020 bude soutěžit ve disciplínách a těmi jsou street - jízda ve skateparku a park - obdoba betonových bazénů a ramp.

Jak budou tyto disciplíny probíhat?

V každé disciplíně nastoupí 20 jezdců. Každá ze zemí může mít na olympiádě maximálně 3 zástupce v jedné kategorii a disciplíně, nemůže se tak například stát, že by startovalo třeba šest Američanů. Závody se pojedou systémem "street league", takže dvě jízdy o délce 45 sekund každá a poté pět volných triků dle vlastního výběru. Na konci se poté vyberou čtyři nejvyšší skóre každého jezdce, jež po sečtení dají celkový výsledek.

Kolik jezdců bude vysláno z České republiky?

Každá země může mít maximálně tři jezdce a to se odvíjí od toho, zdali se jezdec umístil v TOP 20 hodnocených pozicích, které zaručují účast na OH.

Takže se budou jezdci vybírat podle počtu bodů?

Ano. Jezdci se vybírají na základě posbíraných bodů z olympijských kvalifikací, 20 nejvýše umístěných jezdců potom bude startovat na samotném závodě v Tokiu.

Jak vidíš úspěch českých jezdců?

Strašně rád bych viděl někoho z Čechů nejen na olympiádě, ale i na stupních vítězů. Je to ještě rok, kdy se pojede mnoho kvalifikací, tak uvidíme, jak se bude dařit. Samozřejmě bych byl moc rád, kdyby se mi dařilo alespoň tak jako nyní a na olympiádu se podíval.

Kdo je podle tebe momentálně nejúspěšnější a nejlepší jezdec na světě?

Momentálně je několik jezdců, hlavně z USA, Brazílie a Austrálie, kteří dominují světovému skateboardingu. Ta nejzvučnější jména jsou: Kelvin Hoefler, Nyjah Huston, Shane O'Neill nebo Manny Santiago.

Budou na olympiádě soutěžit i dívky?

Ano, na olympiádě pojede stejné množství mužů i žen (gender equality 50/50).

PODÍVEJTE SE NA TOMÁŠŮV ŽIVOT NA KOLEČKÁCH:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články