Vymítač ďábla: Herci byli během natáčení hrůzou bez sebe. V kinech zase omdlévali lidé. Lindě Blairové vyhrožovali smrtí

Vymítač ďábla
Zdroj: TV Prima
Film vznikl na motivy skutečných událostí, které ve svém krátkém románu zpracoval William Peter Blatty. Tense na snímku podílel také jako producent a scénárista. Exorcismus měl proběhnout v roce 1949 v Marylandu u třináctiletého chlapce.
Linda Blair porazila na castingu rovných pět set děvčat. Jako jediná z nich měla dostatečně nevinný výraz. A možná taková skutečně byla. Děsivá intimní scéna s krucifixem jí byla velmi nepříjemná, jenomže režisér WIlliam Friedkin věděl, jak na ni. Když jí za to slíbil čokoládu, zvládla to na výbornou.Natáčení provázela i smrt. To se týkalo nejen herců, ale i jejich příbuzných. Syn Mercedes McCambridge, která byla hlasem démona Pazuzu, zavraždil svou manželku a dvě dcery, pak spáchal sebevraždu.Zvracecí scény si vzala na starost herečka Eileen Dietz, která se mimo jiné převtělila i do onoho blikajícího obličeje démona s mrtvolně bílým obličejem, který se na nás šklebí s ústy plnými hnijících zubů a nateklých dásní.+ 4 fotky+ 5 fotek

Dnes je krásný den na exorcismus. Památná věta z nejděsivějšího hororu všech dob. Přestože vznikl před neuvěřitelnými 47 lety, stále se jej nepodařilo překonat. Film neděsil jen diváky v kinech, ale i samotné herce. Na place se děly nevysvětlitelné věci a hlavní hrdince, Lindě Blair, vyhrožovali smrtí. A bylo toho mnohem víc.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 11. 10. 2020 13:00

Když se dva rodiče hádají, odnese to vždy nejvíce jejich dítě. To si pak hledá kamaráda, kterému by se mohlo svěřit. Když Regan najde spiritistickou tabulku, kontaktuje ji záhadný kapitán Howdy. Ve skutečnosti to ale není duch casperovského typu, který si rád povídá, ale zákeřný démon Pazuzu, který dle legendy trpí nejvíce tím, že mu zaživa uhnívá přirození. Jakmile převezme nad nebohou dívkou kontrolu, začne se měnit k jeho obrazu. Zbývá jediná naděje. Musí se povolat exorcista Lankaster Merrin. Jen on dokáže démonu čelit.

Ve filmu si zahrál i skutečný sériový vrah

Paul Bateson, který si zahrál asistenta radiologa během Reganina vyšetření v nemocnici, byl skutečným sériovým vrahem. Jen se o tom v té době vůbec nevědělo, neboť zabíjet začal až o několik let později. Policie došla k závěru, že k vraždám došlo mezi roky 1977-78. Jeho terčem se stali muži s homosexuální orientací.

Jak později vypověděl, zabíjel jen proto, že se nudil. Těla svých obětí rozřezal a následně je hodil v plastových pytlích do řeky. Zajímavé na tom ale je, že se nikdy nenašly důkazy potvrzující jeho přiznání. Byl odsouzen na dvacet let. Na svobodu se dostal v roce 2004.

Drsný režisér

William Friedkin neměl s herci slitování a zřejmě proto podali tak věrohodné výkony. Základem všeho bylo mít skutečně vyděšený výraz ve tváři. Představte si, že byste měli v dětském pokoji cosi, co neustále vyluzuje zvuky jako zvířata jdoucí na porážku nebo jako stoletý chlap, kteří vykouří minimálně šedesát cigaret denně.

Friedkin tak hercům mířil do obličeje odjištěnou zbraní, vydával jim za zády různé zvuky, které je vylekaly, dokonce se nebál ani jim vrazit pořádnou facku. Někdy došlo i na nefalšovanou bolest. Třeba při scéně, kdy si Regan strká krucifix tam, kam by rozhodně neměla. Když se pak začne prát se svou matkou, uštědří jí takovou ránu, že se nebohá žena ocitne na druhém konci místnosti. Trik spočíval v tom, že herečku Ellen Burstyn potáhne dozadu lano. Štáb za něj ale zatáhl tak rychle, že si poranila páteř. A to natrvalo! Při detailním záběru na její tvář tak můžeme vidět skutečnou agónii.

Teploty hluboko pod nulou a záhadný požár

Ani Linda Blair se nevyhnula zranění. Během legendární scény, kdy se její tělo zmítá na posteli, čemuž přihlížejí vyděšení páni doktoři, si i ona poranila záda. Měla na nich totiž připevněnou železnou pružinu. Na YouTube se pak objevilo video ze zkoušky, kde Linda pláče bolestí. Dětská herečka ale trpěla dál.

V jejím pokoji byla udržována teplota hluboko pod bodem mrazu, neboť jak je známo, démoni se manifestují mimo jiné jejím výrazným poklesem. Navíc musela jít hercům od úst pára. Jednoho dne však všechny rekvizity zachvátil požár. Reganin pokoj ovšem zůstal netknutý. Měl to na starosti sám Pazuzu?

Hlas démona

Za originálním hlasovým projevem stála herečka Mercedes McCambridge. Ta se musela především vzdát zdraví a střízlivosti. Musela totiž vypít pěknou dávku alkoholu a vykouřit obrovské množství cigaret. Jako dezert dostala syrová vejce. Ale stálo to za to, dokázala nemožné. Nahrávka jejího hlasu se navíc v určitých sekvencích pouštěla pozpátku, a když démon opustil tělo Regan, mohli jsme zase slyšet vepře jdoucí na porážku.

Po premiéře dostávala Linda Blair stovky vyhrůžek smrtí. Warner Bros jí tak raději zařídil nonstop ochranku. Vše se uklidnilo až po půl roce. Dopisy sice pak chodily ještě několik dalších let, ale již v zanedbatelném počtu. Herečka si však i přes všechny těžkosti navždy vydobyla místo v historii hororového žánru.

Zdroje informací:

Creepycatalog.com: The Exorcist

Fanouškovská stránka Captainhowdy.com

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články