S dětmi na vodě: Od kdy se mohou stát malými vodáky a co musíte mít s sebou?

S dětmi na vodě: Od kdy se mohou stát malými vodáky a co musíte mít s sebou?
Zdroj: unsplash.com

Rádi jezdíte vodu a chtěli byste s sebou letos vzít i své děti? Když dodržíte pár pravidel pro jejich bezpečí, můžete jim bez obav dopřát vodácký zážitek. Aby všechno dopadlo, jak má, nezapomeňte je také řádně vybavit. Čím?

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 28. 07. 2020 15:26

Pokud jste se odhodlali, že letos v létě s sebou vezmete na řeku poprvé své malé děti, určitě se jim postaráte o dobrodružný a nezapomenutelný zážitek. Je ale také dobré dodržovat zásady, které je ochrání a usnadní jim tak vstup mezi správné vodáky.

Od sedmi let na háčku

Jestli chcete své dítě do sjíždění řeky opravdu zapojit, můžete mu svěřit pozici takzvaného „háčka“. Přibližně od sedmi let už totiž hravě zvládne kousek cesty pádlovat. Navíc se tím i zabaví a nebude zlobit. Pamatujte ale na to, že váš potomek bude pravděpodobně po chvíli potřebovat přestávku a pádlovat nevydrží celou dobu. Naplánujte si proto raději kratší trasu a počítejte i s tím, že část cesty budete muset možná odpádlovat bez spolupráce dítěte.

Záchranná vesta a helma

Dětem s sebou na vodu určitě zabalte záchrannou vestu i helmu, které dítě ochrání v případě vypadnutí z lodi. Dbejte na to, aby jim správně seděly. Neměly by je nikde tlačit, ani jim být příliš volné. Pokud se s dítětem překlopíte na klidnějším úseku, nemusíte se díky ochranným pomůckám bát o jeho bezpečí. Zvláště u malých dětí od jednoho roku do tří let je kvalitní vesta nutnost. Vyhněte se proto těm ze supermarketu a raději ji zajděte koupit do sportovních potřeb.

Sjíždějte klidnější řeku

Kvůli bezpečí dětí zvolte klidnější řeku bez nebezpečných divokých úseků. Lépe a v klidu je tak naučíte všem způsobům sjíždění vody, aniž byste se museli obávat jakýchkoliv komplikací. Navíc volnější a nepřeplněná řeka jinými vodáky vám dá šanci být skutečně blíž přírodě. Snadněji se vám pravděpodobně povede najít také volné místo k utáboření, takže dětem poskytnete pravé dobrodružné kempování. Pokud jste se rozhodli s dětmi přenocovat přímo v kempu u řeky, kde může být hlubší voda, nechte jim během pobytu nasazenou vodáckou vestu. V případě, že by se v nestřežené chvilce vydaly samy k vodě, kde je hloubka a spadly do ní, ochrání je před nebezpečím.

Utábořte se stranou

Další užitečnou radou pro vodácké táboření s malými dětmi je postavit stan trochu dál od ostatních v kempu. Ušetříte tak své sousedy před nechtěným budíčkem v šest hodin ráno. Uklidnit vás může i to, že ve stanu nejsou postele, ze kterých by mohly děti ze spaní spadnout. Pravděpodobně se tak lépe vyspí a budou druhý den odpočaté.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články