Pusto a prázdno. Jak se vyrovnat s tím, když potomek odejde z domova?

odchod, dítě, kufr
Zdroj: Pixabay

Pro rodiče není nic těžšího, než když dítě odejde z domova. Cítí se pak mnohdy opuštění a bezradní. V takové situaci se dá ale začít žít druhý život. Jak se vyrovnat s tím, když potomek opustí rodné hnízdo?

Jana Jánská
Jana Jánská 06. 06. 2018 07:37

Odchod dětí z domova je jednou z nejtěžších životních zkoušek

Vaše pocity prázdnoty jsou naprosto správné a opodstatněné. Celý život jste se o své děti starala, byla jim nablízku, když je něco trápilo nebo když byly nemocné. Prožívala jejich první odchod do školky a první chvíle ve škole. Plakala jste, když byly vaše děti šerpované na maturitním plese, a konejšila je během jejich prvních nevydařených vztahů. A najednou je vše pryč. Najednou máte neuvěřitelné kvantum času, až sama nevíte, co si s ním počít.

Na odchod dětí z domova reagují rodiče různě

Jsou páry, které se na odchod svých dětí vyloženě těší. Odpadnou jim rodičovské povinnosti a začnou například cestovat. A když se jim narodí vnoučata, jsou spokojení, protože je občas pohlídají a potom zase vrátí a už to tak velký závazek, jako když byly jejich děti malé, není.

Ne každý si však této nabyté svobody užívá plnými doušky. Volný čas může i lidi oddálit. Každý si žije svým životem a nic nedělají společně. Trpí tím především ženy.

Začnou si připadat zbytečné a nespokojené samy se sebou i se svým manželem. Většina žen to řeší tím, že si najde nového koníčka a zjistí, že tady život nekončí. Jiné se utápí ve svém žalu dlouho.

Jak to vyřešit

Najděte si nový střed zájmu, kterému se budete věnovat. Středobodem vesmíru není jen péče o děti. Začněte se víc scházet s přáteli. Plňte si přání, která jste si s dětmi nemohla dovolit, přihlaste se na univerzitu třetího věku, cestujte, učte se jazyk, jednoduše dělejte naprosto cokoliv. Nezapomínejte ani na svého manžela. Udělejte si občas volno i na sebe a vyražte někam na večeři. Odchod dětí z domova neberte jako tragédii. Ony vás neopustily, jen už si chtějí žít svým vlastním životem.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články