Čekáte druhé dítě a nevíte, jak to oznámit jeho budoucímu sourozenci? Není radno to podcenit. Sourozenci si kvůli vzájemné nevraživosti nemusí rozumět nikdy.

Sourozenci se v dětství hodně perou. V dospělosti si k sobě cestu najdou
Zdroj: zdroj: pixabay
I když je to těžké, dítě se nesmí cítit odstrčeno a mimo fungování rodinyZkuste mu to vysvětlit a mějte hlavně trpělivostSourozenecká láska je velká. Jednou dospějí a přejde je to+ 1 fotka+ 2 fotky

Dítě je radost i starost zároveň. Když má přibýt druhé, je o radosti a starosti postaráno na 2x. Dětští psychologové se shodují, že je velice důležité připravit prvního potomka na příchod jeho sourozence. Není radno nic podcenit. Starší dítě nechápe, proč najednou není středem pozornosti, a následky si může nést až do dospělosti.

Lenka Šebestová
Lenka Šebestová 29. 03. 2018 22:46

Nové miminko do rodiny je veselá událost, kterou všichni rádi prožívají. Všichni, až na starší budoucí sourozence. Pro ty je to situace naprosto nepochopitelná a hlavně stresující. Nejhůře se s takovouto situací vyrovnávají děti, kterým je pod dva roky. Nesou velice těžce, že maminka už nemá tolik času, nehraje si s nimi stejně jako dřív, a hlavně, že veškerou její a okolní pozornost dostává jeho mladší sourozenec. To totiž děti vydýchávají opravdu hodně špatně. Malé batole se tak cítí méně milováno a tato myšlenka ho opravdu velice stresuje.

Je důležité vědět, že trestat a nadávat staršímu dítěti za jeho žárlivé scény prostě nejde. Ono samo těžko chápe situaci a nerozumí tomu, proč mu je za to nadáváno. Někdy se totiž nevraživost mezi sourozenci nikdy neuklidní a nemusí si mezi sebou nutně rozumět ani v dospělosti.

  • Nemá cenu batoleti o miminku říkat na začátku těhotenství. Takto malé děti mají krátkodobou paměť a hlavně to nepochopí. Připravujte ho na to, až budete mít výrazně viditelné bříško
  • Připravujte se na nové dítko společně. Zapojte staršího budoucího brášku či sestřičku do práce a společně si o miminku povídejte. Skládejte třeba látkové pleny, nebo uklízejte oblečení do skříně. Nezapomeňte své starší dítko chválit a povzbuzovat. Bude se cítit důležitě.
  • Jestli vaše ratolest ještě neumí na nočník, a stále nosí pleny, odložte učení klidně na rok. Učení na nočník, nebo toaletu je pro dítě velkým životním skokem a změnou. Jedna velká životní změna přijde s mladším sourozencem, se kterým se bude muset vypořádat. Netrapte ho ještě s nočníkem. O rok se to ještě odložit může. Pokud nemá před nástupem do školky.
  • Když se miminko narodí, většina členů rodiny mu koupí nějaký dárek na přivítanou. Poproste členy rodiny a přátelé, aby koupili dárek také pro vaše starší dítko. Aby se necítilo méněcenné, nebo odstrkované.
  • Nefoťte se jen s miminkem. Teď už je vás víc a vaše starší dítko si všímá všeho. Na snímek patří i starší sourozenec. Jste přece rodina.
  • Vysvětlujte – snažte se staršímu dítěti vysvětlovat, že ho máte stejně rádi, jako jeho mladšího sourozence. Pokuste se je dělit stejně a nikomu z nich nenadržujte. Zapojte do péče o miminko i vaše starší dítě.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články