4 tvrdá fakta o životě singles, díky kterým se nepoženete k oltáři

Mezi singles se pohybuje řada osobností a výrazných charakterů.
Zdroj: Hbo.com
Život singles má celou řadu výhod. Bohužel se o nich moc nemluví, zato výzkumů velebících manželství přibývá. Pojďte se s námi podívat na to, co nám tito experti tak trochu zatajují.1. Výzkumy dokazující manželské štěstí nerozlišují důležité informace. Často hází do jednoho pytle svobodné lidi a rozvedené. Tedy ty, co v manželství spokojení nebyli.2. Singles mívají krásnější vztah s rodinou a přáteli. Singles se na rozdíl od lidí v manželství neupínají na jediného člověka. Svou energii vkládají do více vztahů – s rodiči, sourozenci, přáteli či sousedy. Jejich život tak může být „kompletnější“.3. Touha po nezávislosti na vás práskne, zda je pro vás manželství vhodné. V rámci jedné z 814 studií nikdy nesezdaných lidí měli účastníci ohodnotit svou soběstačnost (neboli touhu dělat věci nezávisle). Čím větší byla, tím méně negativních emocí účastníci prožívali. Vědci se podívali i na manžele. Přesně opačný výsledek: čím více toužili být nezávislí, tím více negativním emocím museli čelit.+ 1 fotka+ 2 fotky

Více než pětinu všech domácností tvořily v roce 2011 singles. A jejich základna se přes všechny studie velebící manželství stále rozrůstá. „Manželství zaručuje spokojenost, stabilitu a štěstí,“ čteme dennodenně na internetu. To přitom na mnoho z nás čeká v životě, který kormidlujeme sami. Tohle jsou 4 tvrdá fakta o životě singles, která se nebudou líbit příznivcům svatby.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 30. 04. 2017 04:20

1. Výzkumy dokazující manželské štěstí nám něco zatajují

Giphy.com

Jde o to, že pro své účely často rozlišují pouze dvě skupiny – manžele a singles. Už se ale nedozvíme, zda jsou mezi singles i rozvedení lidé. Tedy ti, pro které manželství nebyla dobrá volba. „Je to jako kdybychom studovali působení léků na lidi a zkoumali jen ty, co je brali neustále. A nevzali v potaz ty, kteří s tím přestali, protože na ně léky neúčinkovali,“ říká společenská psycholožka Bella DePaulo.

2. Singles mívají krásnější vztah s rodinou a přáteli

Giphy.com

„Když se dva vezmou, začnou se více izolovat,“ říká DePaulo. Svůj čas investují do jednoho člověka, do svého vyvoleného. To singles vkládají svou energii do více vztahů – s rodiči, sourozenci, přáteli či sousedy. Jejich život tak může být „kompletnější“.

3. Touha po nezávislosti na vás práskne, zda je pro vás manželství vhodné

Giphy.com

V rámci jedné z 814 studií nikdy nesezdaných lidí měli účastníci ohodnotit svou soběstačnost (neboli touhu dělat věci nezávisle). Čím větší byla, tím méně negativních emocí účastníci prožívali. Vědci se podívali i na manžele. Přesně opačný výsledek: čím více toužili být nezávislí, tím více negativním emocím museli čelit.

4. Osobnost singles neustále roste

Giphy.com

Podle výzkumu, na který poukazuje DePaulo, se nesezdaní lidé těší stále trvajícímu psychologickému růstu a rozvoji. Svůj život drží pevně v rukou a tvoří si ho podle svých představ. Kdežto manželství nabízí poměrně jasný, neměnný obraz budoucnosti. 

Zdroj: Refinery29

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články