Nejste si jistí ohledně svatby? A co zkusit „dočasné manželství“?

Krátkodobé sňatky jsou pro všechny, kteří se bojí celoživotního závazku.
Zdroj: Pexels

Méně rozvodů, ale také méně sňatků. Takové jsou zprávy Českého statistického úřadu z roku 2015. Ty ale tolik nepřekvapí – proměnil se celkový životní styl, dělat závazky se dnešní mladé generaci prostě nechce. Nebo je to jen strach, který plyne z nevydařených manželství kolem? A co když jde i v této oblasti udělat kompromis – vzít se jen na chvíli, s možností prodloužení?

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 09. 10. 2017 12:01

Ačkoli zní tato fráze podbízivě jako marketingový slogan či bulvární výkřik, tzv. „dočasná manželství“ skutečně existují. A dokonce mohou zachránit vztah.

Alespoň podle autorky Vicki Larson. Společně s terapeutkou Susan Pease Gadoua upozornily na existenci těchto vztahových uskupení v knize The New I Do.

Navazují tím v podstatě na průzkum společnosti Gallup, podle nějž sice klesá počet svateb u lidí mezi 18 a 34 lety, ale 86 % z nich určitým způsobem po manželství touží.

A ano, třeba i kvůli penězům.

Pro takové páry může být předstírání toho, že se berou z lásky, enormně vyčerpávající. Instituce dočasných manželství je tak pro ně řešením.

Pxhere.com

Manželstvím proti samotě i chudobě

Dvojice autorek sledovala různá manželství. Jejich objev může do velké míry fascinovat – protože ne všechny dvojice stanuly před oltářem, aby si slíbily věrnost před zraky veřejnosti. Jednoduše řečeno – ne všechny se braly „z lásky“.

Autorky definovaly pět typů manželství:

1. „Manželství dvou společníků“ – až 64 % lidí si vzalo svého partnera, aby se vyhnulo samotě.

2. „Rodičovský vztah“ – manželství umožnilo dvojicím vychovávat děti bez stresu z toho, že musí předstírat vzájemné city.

3. „Vztah na dálku“ – díky manželství cítí páry jakousi blízkosti, ačkoli je od sebe dělí kilometry.

4. „Smluvní manželství“ – zahrnuje dvojice, které si ujasnily podmínky manželství před svatbou a dohodly se na jeho ukončení v případě násilí, nevěry, kriminálního chování nebo opuštění.

5. „Bezpečná manželství – je typické pro páry, v nichž jeden vypadá atraktivně a druhý (obvykle v letech) disponuje majetkem; od manželství nemají větší očekávání, než že je protějšek na přání poškrabe na zádech apod.

Našli jste se?

Nejste sami. Deník Independent oslovil několik jedinců, kteří v dočasném manželství setrvávají.

Maxpixel.freegreatpicture.com

Dáme tomu půl roku. A uvidíme

Fungují v podstatě na bázi jakési „zkušební lhůty s možností prodloužení“. Dvojice si obvykle stanoví dobu, během níž otestuje svou spokojenost v manželství. Některé páry zase zjišťují, zdali jim manželství přinese jistotu do vztahu na dálku.

„Dočasné manželství je smlouva jako každá jiná – a smlouvy jsou dobré v tom, že vás nutí přemýšlet na tím, co chcete a potřebujete,“ uvedla Bahareh, učitelka na základní škole v Londýně. S partnerem je dělí dlouhé vzdálenosti a rozhodli se otestovat sílu manželství na 6 měsíců. Pak se uvidí.

„Vnáší to hlubší respekt do našeho vztahu. Jakmile se perioda přiblíží ke konci, budeme muset zhodnotit náš dosavadní vztah a rozhodnout o dalších krocích. To vyžaduje hlubokou úroveň komunikace a reflexe, což je pozitivní v jakémkoliv vztahu.“

Dočasná manželství tu ale byla už před stovkami let. Jen ustoupila do pozadí. Vzpomeňme třeba na pohanský rituál svazování rukou (handfasting), jímž páry svolily k dočasnému manželství. Šíitští muslimové zase mají „průběžná manželství“ (al zawaj al munqatea) – pokud se nebude manželství vyvíjet podle představ, ukončí ho.

Krátkodobá manželství dávají koneckonců muslimům určitou míru svobody v oblasti sexu.

Pixabay.com

Klička pro sex

Podle třicetileté Fatimah studující v Londýně je bláhové si myslet, že se muslimové uchylují k sexu až po svatbě. Ačkoliv to jejich víra stanovuje. Dočasná manželství jim umožňují elegantně a bez výčitek tuto podmínku obejít.

„Myslím, že krátkodobá manželství dávají muslimům volbu moderního vztahu bez urgence svatby. Znám spoustu lidí, kteří nad tím kroutí hlavou, ale pokud bůh říká, že je to v pořádku, pak mi to stačí.“

Podle autorky knihy Vicki Larson jsou právě reakce okolí to nejtěžší, s čím se lidé v alternativních manželstvích setkávají.

„Lidé, kteří se rozhodnout pro život mimo tradiční manželskou škatulku, bývají stále odsuzováni a dává se jim najevo, že by se měli stydět. To je jeden z důvodů, proč jsem o tom chtěla napsat knihu – chtěla jsem ukázat, že v tom nejsou sami, že s nimi není nic v nepořádku, pokud si vybrali manželství, které je pro ně víc autentické.“

Zdroj: The Indpendent

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Související články

Další články