Těžký osud famózní pěvkyně: Jarmila Novotná emigrovala před nacisty i komunisty

Těžký osud famózní pěvkyně: Jarmila Novotná emigrovala před nacisty i komunisty
Zdroj: Profimedia.cz
Jarmila Novotná neměla jednoduchý život, a přesto se dostala na vrchol operního světa jak v Evropě, tak v Americe, kde po čtyřicítce začínala znovu. Když se po válce vrátila do vlasti, přišli komunisté, zkonfiskovali rodový zámek, a rodina tak musela znovu emigrovat.Součástí dokonalé image operní pěvkyně byla samozřejmě úchvatná garderoba.Operní pěvkyně Jarmila Novotná měla mnoho obdivovatelů a podporovatelů. Patřil mezi ně dokonce i T. G. Masaryk.Zámek v Liteni nejprve zničili za druhé světové války Rusové. Později jej zkonfiskovali komunisté a jeho vybavení rozkradli.+ 1 fotka+ 2 fotky

Jarmila Novotná, jedna z nejlepších českých opěrných pěvkyň, zemřela 9. února před 27 lety. Žačka geniální Emy Destinnové musela dvakrát emigrovat, a přesto jí padal svět hudby k nohám. Za války odmítla zpívat Mařenku v němčině, a tak ji pro ni v Americe přeložili do angličtiny.

Zdeňka Nezbedová
Zdeňka Nezbedová 09. 02. 2021 08:00

Když se do rodiny krejčího Josefa Novotného a jeho ženy Josefy narodila v roce 1907 dcera Jarmila, možná si někdo mohl říct, že má hlas jako zvon. A měl by větší pravdu, než by si v tu chvíli kdo mohl myslet. Ani ne o dvacet let později totiž právě její hlas zněl dokonce i z jeviště Národního divadla…

Podpora v rodině

Malá Jarmila už od útlého dětství projevovala velké hudební nadání a rodiče ji v rozvoji jejího talentu podporovali, jak jen to bylo možné. Nejdřív se sice ve čtrnácti letech nedostala na Pražskou konzervatoř, protože byla příliš mladá, ale později mohla po několik měsíců dokonce studovat i u tehdy nejlepší a nejznámější operní pěvkyně, ženy známé po celém světě – u Emy Destinnové. Ta ji postrčila správným směrem a následovaly dva roky studia zpěvu pod vedením Hilberta Vávry. V té době se pomalu začaly blížit Jarmiliny osmnáctiny a nadějná dívka se spolu s ostatními připravovala na koncert v Mozarteu a stejně tak i na další operní role, jako byla třeba Violetta z La traviaty, s níž vystoupila v Lounech.

V sedmnácti do Národního

Všechno se podařilo na jedničku a z velmi dobře předvedené opery se netěšilo jen běžné publikum, ale také Otakar Ostrčil. Kdo to byl? Shodou okolností šlo o ředitele opery Národního divadla, před nímž dostala nadějná mladá, stále ještě sedmnáctiletá, Jarmila Novotná možnost zpívat. Otakar Ostrčil byl více než spokojen a nabídl ji šanci na operní debut na scéně Národního divadla, k němuž došlo 27. června 1925 a šlo o úlohu Mařenky z Prodané nevěsty. Ve stejném roce se pohledná dívka objevila také ve svém prvním (tehdy ještě němém) filmu Vyznavači slunce.

Studium v Miláně

Dveře ke štěstí byly otevřené. Komu se podaří už v tomto věku získat pozvánku na první národní scénu a navíc k nastudování role Mařenky v Prodané nevěstě? Ukázalo se, že to byl krok k úspěšné kariéře. V tomtéž roce se totiž díky svému nádhernému zpěvu podívala také do Milána, kde měla možnost zdokonalovat se ještě víc.

Evropa byla její

Čeští milovníci hudby mohli Jarmilu Novotnou kromě Národního divadla slyšet i v operetách nebo v kabaretech, objevovala se také v Divadle na Vinohradech. Později ji ale pěvecká kariéra zavála i daleko za hranice své vlasti – do milánské La Scaly, do Neapole, Berlína, Vídně, Paříže nebo Londýna, později i do New Yorku. A všude sbírala ovace a získávala si další a další obdivovatele. Mezi její příznivce a podporovatele patřili i významní Češi, mezi které se počítal dokonce sám první československý prezident T. G. Masaryk, který prý také stál za jejím studiem v Miláně.

Manželka rytíře Doubka

Už jako známá operní pěvkyně se Jarmila Novotná v roce 1931 provdala za rytíře Jiřího Doubka, zámožného muže z nižšího šlechtického rodu. Tomu se sice zpočátku její umělecká kariéra příliš nelíbila, ale Jarmila se nenechala odradit a pokračovala v tom, co uměla nejlépe a za co byla obdivována. Do rodiny se brzo narodil syn Jiří, ale také se přiblížila druhá světová válka. V březnu 1939 se proto přesunuli do klidnějšího zázemí za oceánem. A stejně jako v Evropě i v Americe brzy padal svět opery Jiřině Novotné-Doubkové k nohám. Stala se dokonce sólistkou newyorské Metropolitní opery. A nejen v samotném Velkém jablku pro ni divadla nastudovala Prodanou nevěstu, aby mohla zpívat Mařenku.

Odmítla německou Prodanou nevěstu

Prodaná nevěsta s Jarmilou Novotnou jako Mařenkou sklízela za oceánem velké úspěchy, i když v trochu netradičním provedení. Česká pěvkyně, umělkyně z okupované země, totiž odmítala zpívat Mařenku tak, jak byla původně připravena – tedy v němčině. Z více než pochopitelných důvodů si raději vyžádala její překlad do angličtiny. A pochopili to nejen Češi, kteří tou dobou žili v Americe, ale i produkce jednotlivých divadel. Vrcholem večera pak byla československá hymna, při níž publikum vstávalo ze sedaček a aplaus jako by ani nechtěl skončit.

Těžký návrat domů

Po válce se na čas vrátila do vlasti, aby uspořádala koncertní turné. Brzy ale zjistila, že v Československu už nemá takové zázemí jako v minulosti. Rodový zámek Doubků v Liteni byl za války zničen, a než jej stačili opravit, přišel rok 1948 a sídlo zabrali komunisté, aby mohlo „sloužit všem”. Místo toho bylo okamžitě rozkradeno prakticky veškeré jeho vybavení. Nezbývalo nic jiného než se znovu vypravit za hranice – tentokrát do Vídně, kde žil její manžel.

Ještě do roku 1956 trvalo Novotné angažmá v newyorské Metropolitní opeře, ale zahrála si i v několika filmech, jako byl například psychologický válečný snímek Poznamenaní. Zemřela 9. února 1994 právě v New Yorku.

Zdroje: 

Wikipedia.cz: Jarmila Novotná

Pavel Kosatík: Baronka v opeře

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články