Před 15 lety zemřela operní pěvkyně Vlasta Urbanová: Po tragické smrti otce musela přerušit studium hudby a šla vydělávat

Vlasta Urbanová byla českou operní pěvkyní – koloraturní sopranistkou Národního divadla v Praze.
Zdroj: Wikipedie
Vlasta Urbanová byla českou operní pěvkyní – koloraturní sopranistkou Národního divadla v Praze.Otec Vlasty Urbanové, Ing. Bohumil Urban, byl finančním komisařem cukrovaru v Rosicích nad Labem, nyní místní části Pardubic. Byl velmi dobrým zpěvákem, umělecky vzdělaným a jeho přáním bylo, aby se Vlasta stala pěvkyní.Svoji profesionální pěveckou kariéru započala v roce 1941 jako sólistka opery Státního divadla v Ostravě (1941-1943). Velký úspěch její Gildy v Rigolettu se španělským barytonem Celestinem Sarobem podnítil šéfa opery Národního divadla v Praze prof. Václava Talicha k pozvání Vlasty Urbanové k hostování v Národním divadle v opeře Kouzelná flétna a k účinkování ve zpívaném filmu Orfeus s orchestrem Národního divadla pod taktovkou šéfa Talicha.+ 1 fotka+ 2 fotky

Česká operní pěvkyně Národního divadla v Praze se provdala za dirigenta Národního divadla Jiřího Jirouše. Svoji profesionální pěveckou kariéru započala v roce 1941 jako sólistka opery Státního divadla v Ostravě, ale brzy se pro svůj úspěch přesunula do Prahy, kde už zůstala.

Petra Járková
Petra Járková 22. 10. 2019 08:10

Smrt otce

Po maturitě Vlasta Urbanová odešla do Prahy, kde začala studovat na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy, kam se za ní zanedlouho odstěhovali i její rodiče. V roce 1935 však rada Urban tragicky zahynul, a tak Vlasta musela jít vyučovat, učila v rodinách od Bohumína po Prahu, ale jejím zájmem byla stále jen hudba. Studovala zpěv u nejlepších pedagogů a prosazovala se na koncertech i v rozhlase.

Válka

Aby mohla za války navštěvovat svého zavřeného bratra Jendu ve věznici v Drážďanech, přihlásila se ke studiu zpěvu u hlasové poradkyně Státní opery Helgy Petri. Svým krásným hlasem a půvabným zjevem tak zaujala šéfa Státní opery v Drážďanech Kurta Strieglera, že jen zničení města americkými bombardéry znemožnilo její slibně se vyvíjející kariéru.

Začátek kariéry

Svoji profesionální pěveckou kariéru tak započala až v roce 1941 jako sólistka opery Státního divadla v Ostravě. Velký úspěch její Gildy v Rigolettu však podnítil šéfa opery Národního divadla v Praze k pozvání Vlasty Urbanové k hostování v Národním divadle v opeře Kouzelná flétna a k účinkování ve zpívaném filmu Orfeus s orchestrem Národního divadla pod taktovkou šéfa Talicha. V letech 1943-1944 působila u pražského studia kresleného filmu AFIT, které mělo v plánu tvorbu kreslené filmové opery.

Angažmá v Národním divadle

V Národním divadle hostovala v letech 1948-1952 a od 1. 10. 1952 byla angažována jako sólistka. Působila tam do 31. 3. 1973, kdy odešla do důchodu. Provedla zde mnoho krásných rolí, zejména v operách Verdiho, Pucciniho, Bizeta, Gounoda a také Mozarta.

Žena dirigenta

Provdala se za dirigenta Národního divadla Jiřího Jirouše, se kterým žila až do své smrti v roce 2004.

NA SNÍMKY VLASTY URBANOVÉ SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články