Milovaná i proklínaná porotkyně The Voice Jana Kirschner: Představujeme její žhavou hudební novinku

Kirschner miluje přírodu
Zdroj: Facebook
Jana Kirschner v krojiJana je na jevišti jako domaJana hudbu milujeKirschner bude koncertovat celé léto+ 6 fotek+ 7 fotek

Jana Kirschner představuje emotivní skladbu Dunaj, která se stala titulní písní příběhu inspirovaného vraždou Daniela Tupého, který byl předlohou pro film Ostrým nožom, jenž aktuálně běží v českých kinech. Silný text, chladná noční Bratislava a dramatické filmové scény klipu dodaly dechberoucí atmosféru, ze které místy až mrazí.

Petra Járková
Petra Járková 30. 05. 2019 16:00

Dunaj je Janinou intimní reakcí na silná témata, která rezonovala Slovenskem. Lidé potřebovali vyjádřit svou nespokojenost a pohoršení nad tím, jak u nich některé věci fungují, respektive nefungují. Takový byl i příběh zrození této písně – zpěvačka pocítila silnou potřebu vyjádřit se.

„Píseň Dunaj jsem nosila v hlavě už velmi dlouho, ale neměla jsem čas ji nahrát. Podařilo se to až během jedné prodloužené session ve studiu, kdy jsme nahodili demo a za pár minut jsem napsala text. Okamžitě nás překvapilo, jaká silná emoce ze skladby vyzařovala. Netušila jsem, co s ní bude dál, ale už tehdy měla obrovskou sílu,“ přibližuje vznik písně Jana, která je kromě textu i spoluautorkou hudby, kterou složila společně s Tomášem Fuchsem.

„Asi týden na to jsem si v novinách přečetla, že Teodor Kuhn, se kterým se znám od dětství, točí film. Když jsem si přečetla, o čem bude, okamžitě jsem Tea kontaktovala a poslala mu Dunaj. Najednou do sebe všechno zapadlo a písnička měla reálné poselství,“ dokončuje příběh putování skladby Kirschner.

Režisér filmu byl nadšen hned po prvním poslechu skladby, protože věděl, že dokonale vystihuje samotné poselství filmu. Snaží se totiž poukázat na nefunkční právní systém a vyvolat veřejnou diskuzi.

„Píseň Dunaj má ve filmu důležité místo a stává se součástí příběhu. Je umístěna ve scéně, ze které mě doteď mrazí,“ vyjádřil se k písni Teodor Kuhn. „Písnička má v sobě zvláštní nostalgii. Jako by se někdy dávno stalo něco velmi smutného a zůstala jen matná vzpomínka a prázdno, které se už nikdy nezaplní. Myslím, že přesně o tom je i náš film.“

Videoklip se natáčel během studeného zimního večera na březích Dunaje pod bratislavskými mosty. Režie se ujal sám režisér filmu Ostrým nožom Teodor Kuhn a jeho filmový štáb. Kromě Jany Kirschner se v klipu objevuje i David Hartl – filmová postava tragicky zesnulého Davida. Klip je protkaný útržky filmových scén, které naznačují, že jde o velmi silný příběh otce (Roman Luknár), kterému zavraždili syna a on bojuje za spravedlnost.

Film Ostrým nožom pojednává o příběhu, který se začal psát před třinácti lety a do dnešního dne je nedopsaný, neboť pachatelé jsou stále nepotrestáni.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články