Autor bestselleru Habermannův mlýn vydává novou knihu povídek. Tentokrát půjde o silné poselství mezi člověkem a psem

Josef Urban je uznávaným spisovatelem, který umí zaujmout
Zdroj: Zloděj psů
Habermannův mlýn patří mezi skvosty české kinematografieFilm 7 dní hříchu se dočkal velmi příznivé kritikyRozumíte vztahům mezi člověkem a zvířetem?Zloděj psů si jistě najde velké množství čtenářů+ 1 fotka+ 2 fotky

Po bestsellerech Habermannův mlýn a 7 dní hříchů, právě vychází Josefu Habasi Urbanovi nová kniha povídek s názvem Zloděj psů. Ta nabídne neobvyklé pohledy, zajímavé analogie a silné poselství o lidech a psech.

Redaktor
Redaktor 17. 10. 2018 14:11

Josef Habas Urban je muž londonovského střihu, jeho texty vznikají na základě vlastních prožitků, přesto, anebo právě proto, je každá z deseti povídek uvedena krátkým prologem s rčením. V závěru knihy se z těchto vět vyskládá neobvyklý vzkaz čtenářům. Na motivy deseti příběhů se připravuje i stejnojmenný televizní seriál. Zloděj psů je od tohoto týdne v knižní distribuci.

„Někdy je to ‚psina‘, jakou bych od autora válečné a dobrodružné literatury nečekala,“ komentuje knihu nakladatelka Jana Vávrová. „Především Urbanovy analogie k normálnímu životu mně občas vyrazily dech, možná i trochu popudily. A tak jsem si pořídila psa, abych sama zjistila, jestli je všechno to, o čem Josef píše, možné.“

Urban se nepovažuje za intelektuála, o to pevnější základ mají odžité příběhy mnohdy ‚na doraz‘ a také ‚na vlastní kůži‘.  Bývalý reprezentant ve sjezdu na divoké vodě a spoluautor projektu průzkumu nejhlubších kaňonů Czech Rafting se často pohyboval na velmi neobvyklých místech naší planety.  Všude tam potkával čtyřnohé kamarády. Některé zachraňoval ze života na řetězu, mnohdy za velmi dramatických okolností.

Autor považuje svobodu za nedělitelnou na tu pro člověka a tu pro ostatní. Z jeho povídek je jasně patrné, že to, co si kdo tady na zemi nevybojuje, prostě nemá.

Podle scénářů Josefa Habase Urbana vzniklo mnoho dokumentárních filmů, například Kde se valí kameny (Leštinský masakr 1945) nebo Svědkové zrady (k 70. výročí mnichovské zrady). Z celovečerních distribučních snímků je, kromě Habermannova mlýna v režii Juraje Herze, nejznámější zejména v zahraničí oceňovaný snímek 7 dní hříchů v režii Jiřího Chlumského.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články