Báli jste se u seriálu Akta X? Tak to jste jistě netušili, že některé případy jsou inspirovány skutečností

Mulder a Scullyová jsou dnes už pojmem.
Zdroj: fdb.cz
Mulder a Scullyová jsou dnes už pojmem.V roce 1909 mnoho obyvatel New Jersey vypovědělo, že na vlastní oči uviděli zvláštního tvora, který vypadá jako okřídlený klokan s koňskou hlavou.Záhadný tvor byl prý velice agresivní. Napadal trolejbusy, lidi a troufl si dokonce i na dveře několika podniků a klubů ve městě.I policie prohlásila, že tajemného tvora spatřila a prý na něj i několikrát vystřelila.+ 1 fotka+ 2 fotky

Když se řekne Mulder a Scullyová, nikdo nemusí nijak dlouho přemýšlet, o koho jde. Tajemný seriál Akta X se stal opravdu kultem televizní tvorby. Stejně jako jeho husí kůži nahánějící úvodní znělka. V devadesátých letech se u tohoto seriálu klepal pod dekou kdejaký puberťák. Věděli jste, že ne všechny díly jsou jen výmysly scénáristů, ale že vycházejí z opravdu reálných detektivních případů? Zhruba 23 dílů seriálu bylo inspirovaných skutečností. Scénáristé je jen lehce vylepšili. Zde vám představíme tři.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 24. 06. 2018 12:10

Ďábel z New Jersey

V roce 1909 mnoho obyvatel New Jersey vypovědělo, že na vlastní oči uviděli zvláštního tvora, který vypadá jako okřídlený klokan s koňskou hlavou. Záhadný tvor byl prý velice agresivní. Napadal trolejbusy, lidi a troufl si dokonce i na dveře několika podniků a klubů ve městě. I policie prohlásila, že tajemného tvora spatřila a prý na něj i několikrát vystřelila. Vždy ale minuli. Snažili se záhadné zvíře dokonce odchytit, ale nepodařilo se. Záhadné zvíře potom zmizelo stejně rychle, jako se objevilo.

Na tuto příhodu poukazuje díl Jerseyský čert. Jedná se o 1. díl 4. série.

Horník

V roce 1848 došlo v jednom americkém dole k velké explozi.  Místní horník Phineas Gage utrpěl těžké poranění hlavy páčidlem, které se mu při explozi doslova zabodlo do hlavy. Gage jako zázrakem přežil. Jenže od toho dne se změnil. Vypadal stále stejně. Rána na hlavě se zahojila. Ale osobnost uvnitř se podle přátel a rodiny nevratně změnila. Gage již nebyl energický pracovník. Všichni Gagea začali popisovat jako zlého, hrubého a vulgárního.

Tento podivuhodný případ inspiroval tvůrce seriálu k vytvoření postavy jménem Duane Barry (2. série, 5. díl) – stejnojmenný název epizody. Duane Barry je v seriálu znázorněný jako chlapík, kterému se nelíbí jeho změna osobnosti. Všechny jeho negativní změny nastaly poté, co přežil postřelení do hlavy. Ale to by nebyli tvůrci, aby to něčím tajemnějším neokořenili.

Záhada zapáchající krve

Dodnes nevyřešená záhada se udála 19. února roku 1994. Do jedné nemocnice v americké Kalifornii byla převezena akutně žena, která umírala. Její krev něčím tak silně zapáchala, že v nemocnici nebylo možno absolutně pracovat. 23 lékařů muselo prostory opustit a 5 lékařů, kteří s ženinou krví přišli do styku, bylo hospitalizováno. Gloria Ramirez, tak se záhadná žena jmenovala, zemřela 45 minut po převozu do nemocnice. Proč byla její krev tak moc toxická, to se dodnes stále neví.

Tento pravdivý a zdokumentovaný případ se stal inspirací pro epizodu Erlenmeyerova nádobka.

 

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články