Fenomén audioknihy: Nejpozoruhodnější tituly letošního podzimu, co stojí za vaši pozornost

Vyberte si tu pravou podzimní knihu
Zdroj: 2media.cz
Malý miliardářHipíkVěštbaAmeričtí bohové+ 3 fotky+ 4 fotky

Audioknihy si získávají stále více příznivců – a není divu. K jejich čtení není třeba mít otevřené oči, volné ruce k obracení stránek, ani dostatek času a klidu nebo optimální světelné podmínky. Stačí jen poslouchat.

Redaktor
Redaktor 08. 10. 2018 18:58

Vyberte si z bohaté podzimní nabídky, ve které nebudou chybět ani audioknihy pro děti a mládež, klasická díla, aktuální světové bestsellery či inspirativní příběhy našich současníků okořeněné životní moudrostí a dávkou humoru.

Hipík 

Paulo Coelho, interpret: Martin Pechlát

V částečně autobiografickém románu Hippie se Paulo Coelho vrací do svého mládí, do bouřlivé doby přelomu 60. a 70. let 20. století. Na pozadí hlavní linie vyprávění, líčícího cestu dvou mladých lidí – Paula a Karly – za duchovním poznáním do Nepálu, sledujeme celosvětové hnutí hippies i dramatické události jara roku 1968 ve Francii. Paulo a Karla se setkávají v Amsterodamu, kde Paulo doufá najít nové životní impulzy, nakonec se však nechá přesvědčit a nastoupí s Karlou do autobusu směřujícího do Káthmándú. Dlouhá cesta a nevelký okruh cestujících poskytují autorovi prostor pro líčení dalších událostí i lidských osudů.

Věštba

Chloe Benjaminová, interpret: Tereza Dočkalová 

Jaký by byl váš život, kdybyste znali přesné datum své smrti? Je rok 1969 a po čtvrti Lower East Side v New Yorku se rozkřikne, že přicestovala žena s výjimečnými schopnostmi, která dokáže každému předpovědět den jeho smrti. Pokušení nahlédnout do vlastní budoucnosti neodolají čtyři dospívající sourozenci z rodiny židovských přistěhovalců a vydají se za ní, aby poznali svůj osud. V průběhu příštího půl století se pak nejmladší Simon dostane k baletu v San Francisku, snílek Klára se stane kouzelnicí balancující mezi realitou a fikcí, Daniel se snaží bojovat s vrtkavostí osudu jako vojenský lékař a nejstarší ze sourozenců, bioložka Varja, se při svých výzkumech pokouší přelstít smrt. Věštba je strhujícím příběhem o moci osudu a volby, o kouzlu vyprávění, podstatě víry a síle rodinných pout.

Američtí bohové

Neil Gaiman, interpret: Kajetán Písařovic 

Stín se dostává po třech letech z vězení. Milovaná manželka Laura je po smrti a všechny jeho vyhlídky se rázem smrskly v chladnou prázdnotu. Cestou na pohřeb, v letadle zmítaném bouří, Stína osloví postarší muž jménem Středa a nabídne mu, aby vstoupil do jeho služeb. Stín nejprve odmítne, ale po noční pijatice, krvavé rvačce se Středovým přítelem Mákem Sweeneym a poté, co se stane svědkem několika neuvěřitelných kousků, která nebezpečně připomínají skutečná kouzla, nakonec na Středovu nabídku kývne. A stává se součástí toho nejpodivnějšího poselstva, jaké kdy křižovalo Ameriku. I Nový Svět má své bohy. A ti rozhodně – alespoň prozatím – nejsou mrtví.

Pět amerických prezidentů, česká babička a já

Eliška Hašková Coolidge, interpret: Jitka Smutná 

Vzpomínky Elišky Haškové Coolidge, významné Češky, která se dokázala prosadit jak ve vrcholném politickém prostředí v USA, tak po revoluci v bývalé vlasti. Líčí v nich idylické dětství v předválečném Československu, drama při poúnorové emigraci, studijní léta a práci v americké administrativě od 60. do 80. let a nevyhýbá se ani soukromí. Popisuje radosti i těžkosti, které její rodina prožila v devadesátých letech, a především všechny své aktivity, jejichž prostřednictvím se rozhodla zúročit své zkušenosti a znalosti z vrcholné americké společnosti v českém prostředí a předat nám hodnoty, které pro ni samotnou byly celý život podstatné. 

Jezero

Bianca Bellová, interpret: Lucie Žáčková 

Rybářská vesnice někde na konci světa, u jezera, které vysychá a zlověstně vyhrnuje břehy. Muži mají vodku, ženy starosti a děti si škrábou ekzémy. Co má Nami? Nami nemá nic — jen bábu s tlustýma rukama. Nami nemá nic, jen život před sebou: první lásku, o kterou ho připraví ruští vojáci, a pak to všechno další. Raději na to nemyslet. Ale když život začne na úplném konci světa, možná že skončí na jeho začátku. Tenhle příběh je totiž starý jako lidstvo samo. Je to pouť hrdiny, chlapce, který na cestu vyráží jen s uzlíčkem nervů a kabátem po dědkovi. Musí do světa, aby hledal, a vrátit se domů, aby našel. Musí jezero přeplout, obkroužit, a nakonec se potopit na jeho dno pro největší tajemství

Malý miliardář

David Walliams, interpret: Jiří Lábus 

Joe je boháč, přesně řečeno nejbohatší dvanáctiletý kluk v celé Británii. Má všechno, nač si vzpomene: vůz formule 1, kino, pět set párů sportovních bot, orangutana jako sluhu. A přece mu něco důležitého chybí: kamarád… Poprosí proto tátu, aby směl chodit (světe, div se!) do docela obyčejné školy, inkognito! Tím rozpoutá sérii bláznivých situací a neuvěřitelných trapasů, na jejímž konci Joe zjišťuje, že peníze a bohatství ke štěstí nestačí. David Walliams vypráví o věcech, které jsou k pláči, tak brilantně a s takovou dávkou skvělého humoru, že budete plakat smíchy. Právem je kritiky označován za nového Roalda Dahla.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články