Roy Lichtenstein: 21 let od smrti popartového umělce, který komiksům dodal novou barvu

Roy Lichtenstein se svým obrazem "Whaam!".
Zdroj: wikipedia
Obraz "Whaam!" z roku 1963 je majetkem galerie Tate.Popartovým kolegou Roye Lichtensteina byl i (známější) Andy Warhol.Inspirací popartovým umělcům byla masová americká kultura 60. let a produkty denní spotřeby.Instalace Lichtensteinova obrazu v Stedelijk muzeu v Amsterodamu.+ 2 fotky+ 3 fotky

Možná lépe znáte Andyho Warhola anebo je vám bližší právě jeho kolega Roy Lichtenstein. Americký umělec, malíř, grafik, sochař a člověk, jenž se proslavil velkoformátovými obrazy s motivy založenými na komiksech. Právě populární a komerční obrazy mu dodávaly inspiraci, již potřeboval k vytvoření své slavné techniky.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 28. 09. 2018 10:24

Narodil se 27. října 1923 na Manhattanu v New Yorku, jeho otec byl realitním makléřem a jeho matka ženou v domácnosti. Již jako malý chlapec miloval umění, často chodil do divadla Apollo, navštěvoval zde jazzové koncerty a tvořil portréty muzikantů s jejich hudebními nástroji. V posledním roce základní školy navštěvoval letní kurzy, kde maloval podle modelů a městské žánrové scény.

Jeho inspirací byli mj. Pablo Picasso či jeho učitel Hoyt L. Sherman a jeho přednášky o psychologii vnímání, posléze také kubismus. Později se přesunul k abstraktnímu expresionismu a začal tvořit i kresby inspirované postavami z komiksů. Následně se dostal mezi osobnosti, které se staly zakladateli pop-artu. Scházeli se na středním Manhattanu. První popartové obrazy Lichstenstein začal tvořit v roce 1961.

Protože jeho malby jsou zvětšené kopie rámečků komiksů, nejde je v knihách věrně reprodukovat, neboť jsou typické neosobními černými čarami a barevnými puntíky viditelnými pouze v originálním formátu. Po zmenšení se nedají odlišit od komiksového vzoru.

Roy Lichtenstein používal prvky masové kultury, industriálního prostředí, ironie a parodie. Svým uměním pouze chtěl ukázat nové pojetí estetiky Ameriky 60. let 20. století, nikoli kritizovat či komentovat.

Zemřel 29. září 1997 na zápal plic.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články