Světový den sušení prádla na šňůře: Pro nás zcela normální věc, v Americe za to ukládají pokuty a hrozí vystěhování

Světový den sušení prádla na šňůře: Pro nás zcela normální věc, v Americe za to ukládají pokuty a hrozí vystěhování
Zdroj: Pixabay

Den sušení prádla na šňůře, který připadá na 19. duben, se slaví teprve od roku 1995. Jaký je jeho význam? Hlavním úkolem je ochrana životního prostředí a prodloužení životnosti prádla. Stojí to za pokus?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 18. 04. 2023 11:00

Praní prádla bývá nepříjemnou záležitostí pro ty, kdo se musí starat o velkou rodinu a k tomu ještě chodit do časově náročného zaměstnání. Pro některé lidi je praní prádla dokonce tou nejméně oblíbenou činností ze všech. A to pak ještě následuje jeho sušení...

Historie Dne sušení prádla na šňůře

Smyslem Dne sušení prádla na šňůře je to, aby co nejvíce lidí použilo k tomuto účelu sušák nebo nataženou šňůru. A ne pohodlnější elektrickou sušičku. Jak již bylo uvedeno výše, oslava sušení prádla vznikla v roce 1995, kdy skupinka lidí z New Hampshiru zakládala Project Laundry List, jenž se zajímal prakticky o totéž.

Projekt založil Alexander Lee, který v té době navštěvoval přednášky ekologické organizace Green Corps. V tu dobu se senátor Dick McCormack z Vermontu snažil prosadit zákon, jenž by nepovažoval věšení prádla venku za nelegální. To vadilo zejména majitelům nemovitostí. Šňůry před domem prý byly nevzhledné a snižovaly jeho atraktivitu a hodnotu.

V některých městech mohl, a může, člověk za věšení prádla venku dokonce dostat pokutu nebo být ze svého domu vystěhován. V 70. letech byla Florida prvním státem, který sušení na šňůře zcela zlegalizoval, bohužel ani dodneška se tím neřídí všechny státy USA.

Proč sušit prádlo venku?

Jedním ze způsobů, jak snížit spotřebu energie a účty, je, že přestaneme používat elektrickou sušičku. A to není jediné plus. Prodlouží se životnost prádla, ze kterého vítr a slunce vytáhnou i silné pachy. Sluneční paprsky také prádlo skvěle vybělí, není nutné používat nějaký agresivní prací prášek nebo gel. Obejdeme se i bez aviváže. Jen si zkuste přivonět k prádlu usušenému venku.

Sušení na sušáku či šňůře je navíc bezpečnější než elektrická sušička. Podle webu US Fire Administration dochází v USA k 2 900 požárům sušiček prádla ročně, což znamená škody přibližně ve výši 35 milionů dolarů. Až 34 % případů mají na svědomí žmolky, které se z přístroje nepodařilo vyčistit.

K nehodám se sušičkami ale dochází i u nás. V roce 2019 v Královehradeckém kraji hořela sušička a od ní vzplál téměř celý byt. V roce 2015 se zase plameny ze sušičky rozšířily na celý dům. Majitel se nadýchal jen kouře, jeho domácí mazlíčci to bohužel nepřežili. A v roce 2019 přišly Novinky.cz se zprávou, že firma Whirlpool přiznala, že kvůli vadě ve výrobě může vzplát až 800 000 sušiček...

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Project Laundry List

Bestdryingrack.com: Right To Dry Laws

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články