Romana (60): Těšila jsem se na velké rodinné Vánoce, jenže dcery se na mě vykašlaly

Romana (60): Těšila jsem se na velké rodinné Vánoce, jenže dcery se na mě vykašlaly
Zdroj: Freepik

Paní Romana miluje čas, kdy je celá rodina pohromadě. Má dvě dcery, čtyři vnoučata a zbožňuje, když jich je plný dům. Tak to bývá hlavně na Vánoce. Na ty letošní se těšila hodně, ale čekalo ji zklamání. Obě dcery totiž spolu s dětmi letí k moři a Vánoce oslaví tam.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 23. 12. 2022 10:00

Přímo zbožňuji ten čas, kdy jsme celá rodina spolu. Co jsem hrdou babičkou, o to víc takové chvíle vyžaduji. Na letošní Vánoce jsem se zase moc těšila. Naše početná rodina se měla sejít u nás doma. Obě dcery se ale na poslední chvíli zbláznily a raději letí k moři. Budou to smutné Vánoce ve dvou.

Na Vánoce je celá rodina spolu

S manželem Luďkem (65) mám dvě dcery - Hanku (32) a Lenku (30). Obě holky už jsou dvojnásobnými maminkami. Jsem pyšnou babičkou čtyř vnoučat. Dodnes nevím, zda byly holky domluvené, ale jejich děti jsou v podstatě stejně staré. Hanka má dva raubíře Jáchyma (8) a Viktora (6), Lenka se pyšní princeznami Anežkou (8) a Eliškou (6).

Co jsou vnoučata na světe, mohu se rozkrájet, abych s nimi byla co nejvíc. Každý rok v létě zveme dcery na naši chalupu. Děti se celé dny koupou, lítají po chalupě a večer sedíme u ohně. Takový čas je pro mě s manželem nesmírně důležitý. Jsme součástí toho, jak děti rostou a vyvíjí se. Všechna vnoučata miluji stejně a kdyby to šlo, samou láskou je snad i sním.

Velikonoční i vánoční svátky trávíme taktéž společně. Sice mi neuniklo, že poslední dva roky z toho holky nejsou nadšené, ale zatím vždycky se svými rodinami přijely. Ještě loňské Vánoce jsme byli všichni spolu. Dům byl plný dětí, dospělí se veselili a já byla tou nejšťastnější osobou pod sluncem. Celá moje rodina byla spolu.

Dcery místo Vánoc letí k moři

Nenapadlo mě, že tomu bude letos jinak. Vánoce domlouváme už někdy v polovině září. Je to kvůli objednání krůty, která na stole nesmí chybět. Když jsem se holek ptala, obě mi odsouhlasily, že na Vánoce přijedou. Já jsem tedy začala plánovat další velké rodinné Vánoce. Už v listopadu jsem měla nakoupené všechny dárky. Barák se leskl čistotou a já sledovala dny v kalendáři a vyhlížela vánoční svátky.

Letos ale budou víc než smutné. Dcery mi na začátku prosince oznámily, že se rozhodly společně letět k moři. V tu chvíli mi srdce bušilo o sto šest. „To mi nemůžete udělat," začala jsem. „Už mám 12kilovou krůtu. Počítám s vámi," chytala jsem se za hlavu. „Mami, my už to máme koupené. Neměly jsme čas moc přemýšlet. Šlo o výhodnou cenu," vysvětlovala Hanka.

Bez rodiny to nebudou opravdové Vánoce

„Jak se vrátíme, hned přijedeme k vám," utěšovala mě Lenka. A mě v tu chvíli bylo do breku. Před nimi jsem slzu zatlačila, ale jakmile jsem byla sama, spustila jsem. Teď to odnáší Luděk. Každý večer přemýšlím na tím, jak mi to holky mohly udělat. Luděk už to se mnou řešit nechce. „Jsou dospělé. Dalo se čekat, že je to jednoho dne přestane bavit," řekl svůj názor. „Aspoň tady nebudeš muset kmitat. Budeme mít klid," dodal.

Jenže já to tak necítím. Naplňuje mě ten pocit, že se o svoji rodinu můžu starat. Udělat jim skvělou večeři, sedět u stromečku a rozbalovat dárky. Je to letitý zvyk, který teď bude porušen. Když si představím, jaký smutek nás na Štědrý večer čeká, mám chuť to zabalit. I když se snažím pochopit, že holky mají své životy, myslím si, že jsem si to nezasloužila. Doufám, že příští rok zase přijedou a my budeme spolu. Bez nich to nejsou pravé Vánoce.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články