Ilona (32): Manžel nesnáší Vánoce. Do poslední chvíle doufám, že se letos přemůže alespoň kvůli synovi

Ilona (32): Manžel nesnáší Vánoce. Do poslední chvíle doufám, že se letos přemůže alespoň kvůli synovi
Zdroj: Freepik

Ilonin manžel Patrik nemá rád Vánoce. Už dlouhé roky je neslaví. Dokud neměli děti, odjížděla na vánoční svátky k rodičům. Dnes mají půlročního Teodora a je čas na změnu. Ilona se rozhodla, že letos zůstane doma a udělá hezké rodinné Vánoce. Patrik se zatím tváří, že se ho to vážně netýká.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 17. 12. 2022 16:00

S Patrikem (40) jsme manželé pět let. Za ty roky ani jednou neslavil Vánoce. Ptáte se proč? Jednoduše je nemá rád. Já se to snažila respektovat a nikdy ho do ničeho nenutila. Tajně jsem totiž doufala, že s příchodem dětí se jeho postoj změní. To jsem se ale šeredně spletla. On se zjevně nepřemůže ani kvůli synovi.

Manžel neslaví Vánoce

Když se blížily naše první Vánoce, dostala jsem studenou sprchu. Patrik mi řekl, že Vánoce neslaví a nikdy slavit nebude. Dostatečně dopředu mě upozornil, že doma nechce vánoční stromeček ani cukroví. „Pro mě je to zcela zbytečný den,“ to bylo jeho vysvětlení. Mám ho ráda, takže jsem to respektovala.

Jak ten první rok, tak všechny další. Většinou jsem na Vánoce odjížděla k rodičům. Pro mě jsou Vánoce úžasným časem. Miluji vůni cukroví a zdobení stromečku. Vždycky jsem si vánoční atmosféru užívala. Jako dítě, ale i jako dospělá. Není nad to, projít se vánoční Prahou, vypít svařák a nechat se nést na té vánoční vlně.

Patrik to ale celých pět let odmítal. Každý rok jsem doufala, že ho zlomím a on svůj negativní postoj změní. Každoročně se z něj snažím dostat, co je tím pravým důvodem, proč Vánoce neslaví. Pokaždé řekne něco o svých rodičích, že mu je zprotivili, protože se vždycky přetvařovali. Mrzí mě, že od něj nikdy nedostanu žádný dárek. A co hůř, ty ode mě si ani nerozbalí...

Letos ho chci konečně zlomit

V hloubi duše jsem doufala, že až budeme mít děti, svůj postoj k Vánocům přehodnotí. Bohužel jsem čekala marně. Máme spolu půlročního syna Teodora. I když není z Vánoc příliš moudrý a neví vlastně, o co jde, chci, aby je měl rád. Letos jsem se rozhodla, že k rodičům nepojedu a udělám nám Vánoce doma.

Manžel mi to ale celé kazí. Když jsem začala péct cukroví, ztropil takovou scénu, že jsem měla chuť to hodit do koše. Nakonec jsem se udržela a domyslela si, že to je právě to, o co mu jde. Nesmím mu tu sabotáž Vánoc dovolit. Dělám Vánoce sama, nic po něm nechci. Pro stromeček už jsem byla před týdnem.

Pán mi ho ochotně naložil do auta a soused vytáhl na balkón. Koupila jsem sadu nových ozdob a společně se synem jsme lepili vánoční ozdoby na okna. Patrik se stále tvářil nezúčastněně. Když jsem ho naťukla, abychom synovi něco pod stromeček nadělili, jen se začal smát. „Vždyť víš, jak to mám. Já Vánoce neslavím," řekl a dál dělal, že se ho to netýká.

Já si Vánoce vzít nenechám

A já dál vesele plánuji naše první Vánoce. Nepřipouštím si možnost, že s námi neusedne ke štědrovečerní večeři. Ani to, že se třeba během rozbalování dárků zavře v pokoji. Takový on totiž je. Já po něm nechci nic nesplnitelného. Jen chci, abychom jako rodina oslavili Vánoce. Společně se najedli, rozbalili si dárky a ukázali synovi vánoční zvyky.

Na jednu stranu se těším a naivně doufám, že se to celé povede. Současně se ale bojím, že je to takový mezek, že mi to pěkně osolí a Vánoce nakonec zprotiví i mně. A to nesmím dopustit! Tak mi držte palce, budu to potřebovat.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články