Alice (36): Tchyně nám půjčila dvacet tisíc na Vánoce. Teď má pocit, že je může strávit s námi

Alice (36): Tchyně nám půjčila dvacet tisíc na Vánoce. Teď má pocit, že je může strávit s námi
Zdroj: Freepik

Alice s Mariánem měli nečekané výdaje a museli požádat jeho matku o finanční výpomoc na Vánoce. Tchyně Romana jim dala jen tak dvacet tisíc a oni si mohli oddechnout. Ale ne na dlouho. Romana se totiž automaticky pozvala na Vánoce k nim. Vypadá to tak, že tyto svátky nebudou klidné...

Šárka Žižková
Šárka Žižková 02. 12. 2022 10:00

Když tchyně říkala, že za těch dvacet tisíc, co nám jen tak darovala na vánoční dárky, nic nechce, měla jsem být obezřetnější. Pozvala se totiž na Vánoce k nám. Zatímco já si to nepřeji, můj manžel Marián (40) jí na to hned přitakal. Je mi jasné, že v tom hrají velikou roli ty peníze.

Nezbyly nám peníze na vánoční dárky

I když nemám s tchyní Romanou (65) vyloženě špatný vztah, na svátky ji doma nechci. Důvod je prostý. Do všeho mi mluví a rýpe. „A proč máš ty řízky spálené? A není ten salát moc slaný?" říká pokaždé. Úplně ji slyším. Před několika lety jsme jedny společné Vánoce zažili. A řeknu vám, že za nic nestály. Byla jsem stále pranýřovaná a označovaná za špatnou hospodyňku.

Takové svátky už nikdy nechci zažít. Jak se ale zdá, letos mě to nemine. Dostali jsme se s Mariánem do situace, kdy nám nezbylo na vánoční dárky. Rozbil se nám kotel, hned na to televize a jako třetí katastrofa nás potkalo rozbité auto.

Všechny úspory padly na opravy a nám skoro nic nezbylo. Hned jsem si začala lámat hlavu, jak letošní Vánoce zvládneme. „Nemáme peníze na dárky pro děti. Jak jim to řekneme?" hroutila jsem se. Manžel hned přišel s nápadem, že se zeptá své bohaté matky. „Určitě nám ráda pomůže," uklidňoval mě.

Tchyně nám půjčila dvacet tisíc

„Ta za to určitě bude něco chtít," malovala jsem čerta na zeď. „Má tolik peněz, že dvacet tisíc jí chybět nebude," utěšoval mě Marián. „Normálně jí řekni, že to splatíme," nabádala jsem ho. Na začátku listopadu svoji matku požádal a ta mu ještě ten den peníze přivezla. Během dvou týdnů jsme nakoupili všechny dárky a udělali vánoční nákup s předstihem.

Chtěla jsem projevit vděk. Zavolala jsem Romaně a poděkovala za peníze. „Nemáte za co," dělala, že o nic nejde. „A já tedy přijedu už 23. prosince," řekla, jako kdyby už na tom byla s někým domluvená. „Jako k nám?" nechápala jsem. „On ti to Marián neříkal? Letos jsem na Vánoce u vás," dodala a mně se vzteky rozbušilo srdce.

V danou chvíli jsem jí nedokázala říct, že to je to poslední, co si přeji. Hned jsem doma udeřila na manžela. „Kdy jsi mi chtěl říct, že budu trávit Vánoce s tchyní? Ty si nepamatuješ, jak hrozné to bylo naposledy?" zuřila jsem. „V klidu. Máma nechce být sama. A nezapomeň, jenom díky ní si mají děti co rozbalit pod stromečkem," hrál to tímto směrem.

Tchyně se k nám pozvala na Vánoce

„My jí to ale splatíme. Kvůli tomu se nám sem nemusí cpát na Štědrý večer," vztekala jsem se. „Pozdě. Už je to domluvené. Pokud ji tady nechceš, prosím. Ale řekni jí to sama," uzavřel manžel debatu. „Možná ses mohl nejdřív poradit," prskla jsem. Je po všem. Už není cesty zpět.

Nejdřív ty pohromy, které nás stály balík. A teď ještě tchyně u štědrovečerní večeře. Marián už mě stihl požádat, abych byla na maminku hodná. Jinými slovy, abych dělala všechno podle ní a poslouchala ji. Skoro si říkám, že mi za to ty peníze nestojí. S mikro půjčkou bych na tom byla líp. Už teď z toho mám nervy na dranc.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články