Eliška (37): Existuje jen jeden důvod, proč trpím tchyni na Štědrý den u nás doma. A pyšná na to nejsem

Eliška (37): Existuje jen jeden důvod, proč trpím tchyni na Štědrý den u nás doma. A pyšná na to nejsem
Zdroj: Freepik

Před devíti lety to bylo poprvé, kdy se tchyně pozvala na Vánoce k Elišce domů. Ta si to vyloženě nepřála, protože nemají zrovna dobrý vztah. Jenže když našla pod stromečkem dvacet tisíc, na tchyni změnila názor.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 19. 12. 2021 10:00

Když mi Kamil před devíti lety poprvé oznámil, že u nás bude na Vánoce jeho máti, běsnila jsem. Vyloženě jsem si to nepřála. Jeho matka je typická tchyně. Ona ví všechno nejlíp a já jsem mladá a nezkušená. Dnes jsem ráda, že si tehdy prosadil svoji a byla u nás.

Tchyně do mě celý Štědrý den rýpala

Vendula (58) mě od začátku ve všem poučovala a opravovala. ,,Proč má malý Viktor takový účes? Proč neuvaříš v neděli pořádnou polévku? Proč nosíš pořád culík?“ drtila mě otázkami. Proč, proč, proč? Prostě proto, myslela jsem si pokaždé. Moc dobře jsem věděla, proč ji u nás doma na Vánoce nechci.

,,Bude mi stát za zády a kibicovat, jak smažím řízky. To nedám,“ hroutila jsem se manželovi v náručí. ,,To dáš. Máma je sice někdy rýpavá, ale to si nesmíš brát osobně,“ chlácholil mě. Byt jsem tehdy uklidila, jako bychom čekali samotnou královnu. Chtěla jsem jí zavdat co nejmenší příčinu k tomu, aby si na mně něco našla.

Jenže kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde. ,,Proč tam leješ tolik toho oleje? To nám bude celou noc blbě,“ stála za mnou během smažení řízků. ,,To se ani neupravíš a budeš u stolu za Popelku?“ udeřila dalším rýpancem. Nejhorší bylo, že já jediná její návštěvou trpěla. Děti byly rády, že je babička u nás.

Dostala jsem od ní dvacet tisíc

Abych takový nápor přežila, za rohem jsem tajně usrkávala víno. ,,Bože, ať už vypadne,“ honilo se mi hlavou. Večeři zkritizovala, ale budiž, pochvalu jsem stejně nečekala. Rozbalování dárků probíhalo celkem poklidně. Vendula se ujala iniciativy a rozdělovala balíčky. Dostala jsem do ruky dárek, který byl právě od ní.

,,Peněženka? Je hezká, děkuji,“ řekl jsem a prohlížela si ji. Uvnitř bylo dvacet tisíc korun. ,,To je pro mě?“ vytřeštila jsem oči. Vendula jen pokývala hlavou. Ve stejnou chvíli mával penězi i manžel. ,,Mami, děkujeme. Moc to pro nás znamená,“ políbil ji. Tehdy jsem sklapla a dopřála Vendule maximální luxus.

,,Chápeš to, že nám tvoje máma dá jen tak čtyřicet tisíc? Není to divný?“ vyzvídala jsem u manžela. ,,Neřeš to. Kdyby nemohla, tak to nedá. I když je taková, jaká je, v některých věcech jí možná křivdíš,“ vysvětlil mi. Usínala jsem s blaženým pocitem. Vendula zůstala do druhého dne a po obědě jela domů. Zbytek svátků jsme měli jen pro sebe.

Mám strach, že za to bude něco chtít

A takhle to děláme už devět let. Vendula k nám jezdí na Vánoce a pokaždé nás obdaruje penězi. Jeden rok dala každému skoro padesát tisíc. Všechno si ukládáme a použijeme to na rekonstrukci. Občas si z úspor něco vezmu, když si chci koupit něco, na co by mi plat nestačil. Jenže minulý rok byla tchyně nebývale smutná.

Opět nám dala peníze, ale svoji jízlivost nechala doma. Nebyla to ona. Dokonce jsem jí záměrně dávala podněty k tomu, aby mě mohla kritizovat, ale nechytla se. Tak se začínám trochu bát, co za ty roky, kdy nám dávala peníze, bude vlastně chtít. Kamil si myslí, že je nemocná. Já nevím, co si mám myslet. Roky jsem se nestyděla peníze přijímat. Takže pokud bude chtít jakkoliv pomoci, nemáme na výběr. Uvidíme, co přinesou tyto Vánoce.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články