Františka (41): Už druhé Vánoce nemáme peníze na dárky. Naše děti se cítí ochuzené

Františka (41): Už druhé Vánoce nemáme peníze na dárky. Naše děti se cítí ochuzené
Zdroj: Freepik

Už loni se Františka musela dívat na svoje děti, které pod stromečkem nenašly skoro nic. Rodinu zasáhly problémy související s pandemií covidu natolik, že na dárky už nezbyly peníze. Františka doufala, že letos tomu bude jinak. Jenže situace se nezměnila.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 05. 12. 2021 10:00

Už druhým rokem se budeme muset s Filipem (56) o Vánocích dívat na zklamané výrazy našich dětí. Všechno hraje proti nám a my jim nemůžeme nadělit to, co by si tak přály. Naše situace nemá ani žádné řešení.

Manžel skončil na JIPce a má následky

Když se covid loni poprvé objevil v Čechách, netušila jsem, co se bude dít. Naše životy se hodně změnily. Ať už v osobní sféře, či v zaměstnání. Když Filip onemocněl, neměl zrovna lehký průběh. Dokonce skončil na JIP.

Dlouho jsme na něj doma čekali a věřili, že to dá. Přežil to, ale neobešlo se to bez následků. Už není schopen vykonávat práci jeřábníka. Bývá často unavený, někdy ho bolí hlava tak, že není schopen vstát z postele. Jeho příjmy tak radikálně klesly. Bere jen nárazové brigády u jednoho známého.

Já pracuji jako kadeřnice. V době, kdy byla kadeřnictví zavřená, jsem i já byla doma. Žili jsme z úspor, které se rychle tenčily. Občas jsem vzala nějakou známou a ostříhala ji doma. Ovšem náklady na rodinu jsme pokrývali jen zázrakem. Když se vše rozvolnilo, doufala jsem, že bude lépe. I tak ale manželův příjem chyběl.

Loňské Vánoce nebyly vůbec štědré

Loňské Vánoce byly vážně těžké. Ondra (12) si přál chytrý telefon a Sofie (10) kolo. Ani na jedno jsme neměli. Zmohli jsme se na knížky, nový batoh a pár počítačových her. To, jak byly děti zklamané, mám před očima ještě teď. Díky bohu nejsou malé a dá se s nimi o všem mluvit. Tvrdily, že to chápou a nedělaly z toho vědu.

Jenže naše finanční situace se ani po roce nezměnila. Filip se několikrát snažil nastoupit do práce, zkoušel skladníka, hlídače objektů, ale vydržel to sotva tři měsíce a musel skončit. Cením si jeho úsilí, ale nic se nemá lámat přes koleno. Zdraví už vůbec ne. Já si našla brigádu a chodím uklízet kanceláře.

Je to dřina za pár šušní, ale lepší než drátem do oka. Snažila jsem se přes rok dávat nějaké peníze stranou, ale nevyšlo to. Jednou se rozbilo auto, pak začal stávkovat kotel, na jehož opravu nám musel půjčit můj otec. Neušetřila jsem nic, a ještě dlužím tátovi.

Ani letos nemáme peníze na dárky

Za necelé tři týdny jsou Vánoce a my opět nemáme na dárky. Ceny potravin šly neskutečně nahoru, takže žádný velký vánoční nákup se konat nebude. Musíme se uskromnit na absolutní minimum. Upletla jsem dětem svetry a koupila vonné svíčky. Víc jim dát nemůžeme. Už loni se jim spolužáci smáli, že neměly pořádné Vánoce.

Rve mi to srdce. Už nás napadlo, že bychom si vzali půjčku, ale co potom? Kde vezeme na splátky? Musíme to nějak zvládnout. Ukázat dětem, o čem Vánoce doopravdy jsou. Že stačí, že jsme zdraví a jako rodina spolu. Ale i tak se bojím, jak moc budou zase zklamané.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články