Partnerské finance: 3 zásadní tipy na to, jak se k nim společně postavit

Partnerské finance: 3 zásadní tipy na to, jak se k nim společně postavit
Zdroj: Pexels

Finance mají v partnerských vztazích větší místo, než byste si mohli myslet. Partner, který domů přináší větší příjmy, zaujímá v mnoha případech dominantnější roli a dostává se mu tak pocitu, že má nad správou financí větší moc. Pravdou však je, že by partneři měli tyto věci řešit společně a udělat si jasný systém.

Komerční sdělení
Komerční sdělení 19. 10. 2021 08:07

Proč? V první řadě se vyhnete konfliktům, které by v krajním případě mohly vést i k rozvrácení vztahu. A co je hlavní, budete mít ve financích pořádek a bude pro vás snadnější s nimi nakládat takovým způsobem, abyste si zajistili společnou budoucnost.

Jak se ale k penězům postavit? My vám dnes přinášíme tři zásady, které vám i vašemu partnerovi pomohou najít v oblasti financí společnou notu.

1. Ujasněte si platby společných výdajů

Zásadní změna provázející sestěhování partnerů spočívá v tom, že najednou mají společné výdajenapříklad nájemné, energie, internet nebo nákupy potravin. Pokud partneři mají podobné příjmy, je logické je dělit rovným dílem.

Jenže nežijeme v utopické společnosti a obvykle dochází spíše k tomu, že jeden z partnerů vydělává více. V takovém případě je nejen důležité, ale přímo nezbytné si náklady hned od začátku rozdělit tak, aby situace vyhovovala oběma partnerům.

Rozhodně není dobré dělat mrtvého brouka a nechat vše jen tak plynout. Po nějaké době by to mohlo vést k frustraci jednoho či obou partnerů a následně také k hádkám – a když v žilách koluje horká krev, jen těžko se něco skutečně vyřeší.

2. Půjčky řešte jedině společně

Stejně tak je třeba okamžitě vyložit karty na stůl ohledně všech závazků, které oba partneři mají. Tajné dluhy patří mezi časté rozvraceče vztahů, obzvlášť v případě, že je člověk nesplácí a pomalu, ale jistě se zamotává do dluhové pasti.

Malou krátkodobou půjčkou lze vyřešit řadu potíží, přesto by se neměla sjednávat bez dostatečného uvážení ani vědomí druhé strany. Pravda vždy vyjde na povrch a lži se odpouštějí velmi těžko – obzvlášť pokud druhou stranu stojí majetek nebo dokonce střechu nad hlavou.

3. Ujasněte si společné cíle

Mnohem lépe se s penězi hospodaří, když máte stanovený jasný cíl. Chcete za rok vyrazit na dovolenou? Plánujete dítě? Nebo zvažujete nákup vlastního bydlení? Pak byste podle toho měli s financemi nakládat. Založení spořícího účtu nebo třeba stavebního spoření rozhodně patří mezi záležitosti, které se vyplatí mezi partnery řešit včas.

A co když se rozejdete? Pak účet prostě uzavřete a peníze si podle domluvy rozdělíte. Pokud se bojíte, že byste o něco přišli, můžete se na takové situace připravit předem a dohodnout podmínky – a ideálně je ošetřit řádně sepsanou smlouvou.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články