Jitka (39): Zjištění, že je mamka vážně nemocná, byl obrovský šok. Ještě víc mě zaskočilo, jak se začal chovat táta

Jitka (39): Zjištění, že je mamka vážně nemocná, byl obrovský šok. Ještě víc mě zaskočilo, jak se začal chovat táta
Zdroj: Freepik

Když se Jitka dozvěděla, že má její maminka rakovinu, kladla otci na srdce, aby jí doma více pomáhal. Ten se ale k ničemu nemá. Dál po své ženě vyžaduje prvotřídní servis, čemuž Jitka odmítá nečinně přihlížet.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 08. 11. 2021 12:00

Jsem v šoku z toho, co se děje s mým tátou. Od chvíle, co se ukázalo, že je mamka vážně nemocná, se začal chovat divně. Sobecky. Odmítá mamku vozit k lékaři a doma ji i nadále nechá kmitat. Nerozumím tomu, proč se o ni nepostará. Tak to dělám raději sama.

Mamka se mi poslední dva roky nezdála

Naši jsou spolu třicet let. Vlastníma rukama postavili dům, ve kterém nyní žijí. Celý život se o nás se sestrou skvěle starali. Mamka je pečovatelský typ. Milovala, když pro nás tři mohla něco udělat. Nevadilo jí ani se starat o velké hospodářství, které s tátou měli. I když padala na ústa, vždycky měla úsměv na tváři.

Někdy jsme s Klárou měly pocit, že táta nedělá nic a máma všechno. Ona ale vždycky tvrdila, že jí to tak vyhovuje. Podstrojovala mu neskutečně. Nicméně nikdy se nehádali a jejich manželství se jevilo jako zdravé a pohodové. Když jsme byly se sestrou dospělé, jedna po druhé jsme se odstěhovaly a založily vlastní rodiny.

Já bydlím od našich zhruba 40 km a sestra ještě dál. Nebrání nám to ale v tom, abychom za rodiči pravidelně jezdily. Poslední dva roky se mi zdálo, že s mamkou není něco v pořádku. Přišla mi unavenější než normálně. Když nás pozvala na oběd, sama nikdy nejedla. Tušila jsem, že se něco děje. Nejdřív jsem se ptala táty, ale tvrdil, že je máma v pohodě.

Má rakovinu slinivky a táta dělá, že se nic neděje

Jenže ona není v pohodě. Má rakovinu slinivky. Když se mi s tím svěřila, nemohla jsem tomu uvěřit. ,,A pomůže ti táta aspoň s domácností? Kdo se stará o zvířata a všechno kolem?“ zajímalo mě. Mamka sklopila zrak a přiznala, že všechno dělá sama. ,,Proč ti jako nepomůže?“ zuřila jsem. ,,I k doktorům jezdím sama. Někdy mi po chemoterapii bývá zle, ale ani tak pro mě nejede,“ svěřila se.

Uhodila jsem na tátu, co to má znamenat. Ten se hned obořil: ,,Prosím tě, vy naděláte. Nic jí není. Dneska se to normálně léčí.“ Zůstala jsem stát v šoku. ,,Tati, to není pravda. Rakovina slinivky je nevyléčitelná. Musíš mamce pomáhat, uvolnit jí ruce. Musí víc odpočívat, chápeš to?“ štěkaly jsme na něj se sestrou.

,,Mamka tvrdí, že to všechno zvládne, tak prosím,“ řekl a nabručeně odešel z pokoje. Prosily jsme mamku na kolenou, aby se šetřila. Slibovala to, ale na očích jsem jí viděla, že se stejně bude dále přepínat. Nedalo nám to a se sestrou jsme si přeorganizovaly životy. Když má mamka chemoterapii, tak se střídáme v tom, která ji tam odveze.

Táta se projevil jako sobec

Když to jen trochu jde, tak ve dny, kdy je jí zle, jsme u ní. Obstaráme zahradu a zvířata. Hlídáme, aby aspoň trochu jedla a pila. Někdy jsou dny, kdy jen leží a zvrací. Táta se chová jako sobec. Klidně za ní jde a chce, aby mu uvařila. Je na ni zlý a dělá, jako že se nic neděje. My s Klárou se s ním poslední dobou ani nebavíme.

Začal se k nám chovat jako k cizím. Nenechá si říct, že mamce musí pomáhat. Klára si myslí, že je to jeho způsob obrany. Nechce si připustit, že mamka pomalu, ale jistě umírá. Já se bojím, že spíš ukázal svoji pravou tvář a když jde do tuhého, otáčí se ke všem zády.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články