Simona (20): Matka celý život odmítala lékaře. Až nehoda ukázala, jak těžce je nemocná

žena
Zdroj: Freepik.com

Simonu velmi trápila skutečnost, že její matka odmítá chodit k lékařům. Svoje zdravotní problémy vždy řešila pomocí čaje nebo bylinek. Simona s tatínkem z toho byli dost nešťastní, protože nevěřili tomu, že je matka zcela zdravá. Až ošklivý pád ze žebříku donutil jejich matku k návštěvě nemocnice. Nestačili se divit, jak je matka nemocná.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 15. 09. 2020 15:00

Moje matka je velmi zvláštní člověk. Nikdy neuznávala doktory, tvrdila, že jsou k ničemu. Táta byl jiného názoru, takže si dokázal díky bohu prosadit, abych alespoň já mohla chodit k doktorce. Matka byla samoléčitelka. Jakmile jí něco bylo, namíchala si svůj vlastní lék z bylinek a bylo po problému. Nebo to alespoň tvrdila.

Čaj je všeholék

Později mi táta vyprávěl, jaký to byl boj, aby mě matka vůbec nechala naočkovat. Hádali se na toto téma poměrně dost. Ani jeden z nás vlastně neví, co ji k tomu názoru, že doktoři jsou na nic, vede.

Táta chodil k doktorům víceméně tajně. Měl vysoký tlak a matka to chtěla řešit česnekem. Což je sice účinná látka, ale ne ve stavu mého otce. V mých sedmnácti letech jsem se rozhodla, že budu brát antikoncepci a bylo mi jasné, že se to nesmí matka dozvědět. Moje soukromí moc nerespektovala, takže se mi klidně hrabala ve věcech a když prášky našla, vyhodila je.

Zakázala mi je brát. Tvrdila mi, jak nezdravé to je. Něco na to asi bude, ale mám právo se snad sama rozhodnout. Čím byla matka starší, tím to bylo horší. Utrácela hodně peněz za drahé bylinky, čaje. Některé mastičky si dokázala namíchat sama. Měli jsme o ni s tátou strach, protože jsme v její schopnosti neměli důvěru.

Nehoda ukázala její skutečný stav

Muselo se něco stát, aby pochopila, že všechno čajem nevyléčí. Jednoho nedělního odpoledne se rozhodla, že ostříhá stromy, vylezla za žebřík a pustila se do díla. Sama neví, co se stalo, ale zamotala se jí hlava a spadla ze žebříku dolů. Narazila si žebra a ošklivě si propíchla ruku o nůžky. Museli jsme okamžitě zastavit krvácení a neprodleně jsme ji odvezli do nemocnice.

Na ruce měla velmi ošklivou ránu, šla rovnou na šití. Ukázalo se, že je matka ve velmi zanedbaném stavu. Měla jak velmi vysoký tlak, tak i křivka cholesterolu byla v červených číslech.

Po těle měla hnědé skvrny, o kterých jsme ani my nevěděli. Játra volala o pomoc. Další vyšetření potvrdila, že jí funguje jenom jedna ledvina. Lékař doporučil okamžitou hospitalizaci. Ležela v nemocnici skoro tři měsíce, než se její stav stabilizoval. Vzhledem k tomu, že byl odhalen i neurologicky nález, byla poslána do psychiatrického ústavu. Tam si matka pobyla téměř půl roku.

Domů se vrátil jiný člověk. Lepší člověk. Byla více usměvavá, chválila si doktory, že mají zlaté ruce. Muselo se něco takového stát, protože jinak by se dále léčila sama. Bůh ví, jak dlouho by ještě žila.

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články