Michal (50): Manželka k nám nastěhovala nemocnou tchyni. Co následovalo dál, bylo jako zlý sen

muž, starší
Zdroj: Unsplash.com

Michalova tchyně Růžena (75) měla loni mrtvici. Po jejím propuštění z nemocnice bylo jasné, že Růžena se už do svého bytu nevrátí, protože se sama o sebe nedokáže postarat. Michalova manželka Jana (48) se rozhodla, že k sobě nemocnou maminku vezme a bude se o ni starat. Michal nebyl z tohoto nápadu příliš nadšený, ale na konec svolil.

Kateřina Niekurzáková
Kateřina Niekurzáková 27. 06. 2020 07:30

Moje tchyně Růžena měla loni v létě mrtvici. V nemocnici si poležela docela dlouho, a když se začala řešit otázka jejího propuštění, bylo všem jasné, že se už do svého bytu vrátit nemůže, protože se sama o sebe nepostará. Manželka nechtěla dát Růženu do domu s pečovatelskou službou a přišla s nápadem, že si ji vezmeme k sobě domů. Já jsem pro to moc nebyl, ale manželka mě dokázala přesvědčit.

Ze začátku to šlo

Růženě jsme v našem domě vyklidili jeden pokoj, kam jsme ji nastěhovali. První měsíc byla Růžena v pohodě a přišlo mi, že je ráda, že jsme ji k sobě vzali a staráme se o ní. Pak ale začala pomalu rozvazovat a vymýšlet si. Zpětně si říkám, že jsem měl být hned na začátku razantnější a zkusit tchyni zarazit.

Tchyně si vymýšlela čím dál tím víc

Tchyně pořád nevěděla, co by si dala k jídlu a vyžadovala pouze potraviny od určitých značek. Já jezdím nakupovat jednou do týdne a vždycky přinesu potraviny, které v obchodě momentálně mají. Nemám čas objet několik obchodů, abych přinesl čokoládu konkrétní značky a sýr zase od jiné. Tchyně ale s mými nákupy nebyla spokojená a dokonce mi párkrát odmítla nákup proplatit, takže jsem řekl, že už jí nic shánět nebudu.

Péče byla velmi náročná

Tchyně na tom bohužel není fyzicky dobře a já jsem kvůli špatným vztahům s ní odmítl manželce pomáhat. Manželka proto najala pečovatelku, jejíž služby byly dost drahé, ale pro mě to byla úleva, protože tchyně chvíli otravovala někoho jiného. Růžena si ale na pečovatelku pořád stěžovala, takže u nás pečovatelka skončila s tím, že nemá potřebu se s někým neustále dohadovat a raději přijme jiného klienta. To mě dost vytočilo, protože mi bylo jasné, že pečovatelské služby se dneska neshání úplně snadno, proto bude starost o tchyni zase na nás.

Tchyně si pokoj nedala

I přes svůj nepříznivý zdravotní stav měla Růžena tendence mě a manželku neustále komandovat, ale já už jsem na ni vůbec nereagoval. Zavřel jsem se v pokoji a manželce jsem řekl, že takhle to dál nejde. Tchyně je jednak nesnesitelná a hlavně manželka sama už na péči o ni nestačí, takže by bylo nejlepší umístit Růženu do domu s pečovatelskou službou. Růžena ale řekla, že je svéprávná a žádné papíry ohledně přestěhování do nějakého zařízení nepodepíše. Já ale s Růženou dál bydlet nehodlám a asi manželce dám na výběr, že se buďto odstěhuji já, nebo tchyně.

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Pokud máte i vy zkušenost, která vás zasáhla, a chtěli byste se s ní svěřit, napište na redakce@lifee.cz.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články