Upír z Hannoveru Karl "Fritz" Haarmann: Maso svých obětí prodával na nedělní řízky

Upír z Hannoveru Karl "Fritz" Haarmann: Maso svých obětí prodával na nedělní řízky
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain
Fritz Haarmann s vyšetřovateli, kteří měli jeho případ na starosti. V Hannoveru zavraždil na začátku 20. století minimálně 27 mladých mužů, které předtím také znásilnil. Z mrtvých těl porcoval maso a prodával ho na černém trhu.Kosti svých obětí házel do řeky Leine.Jako z hororu. Byt vraha byl celý od krve. Ve skříních se zase našly desítky kusů oblečení obětí.Policisté zkoumají vrahova kamna pro další možné důkazy.+ 4 fotky+ 5 fotek

Po první světové válce se kvůli inflaci děly v Německu všelijaké věci. Mezi ty nejhorší z nich patřily „delikatesní“ vepřové řízky Fritze Haarmanna, které prodával na černém trhu. Nepocházely totiž z pašíků, ale z mladíků, které během svého řádění sprovodil ze světa.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 05. 02. 2021 14:00

Karl „Fritz“ Haarmann se narodil 25. října 1879. Byl to německý sériový vrah a kanibal, který zabil nejméně dvacet sedm mladíků. Jeho modus operandi bylo znásilnění, prokousnutí hrdla a rozřezání. Maso ze svých oběti pak prodával na řízky. Za své činy byl Upír z Hannoveru (někdy i Řezník z Hannoveru nebo Vlčí muž) sťat gilotinou.

Rád si hrál s panenkami

Malý Fritz byl již od svých raných let nápadně zženštilý. Typické chlapecké hry ho moc nebavily. Raději se oblékal do šatů svých sester a hrál si s jejich panenkami. Otci Olliemu se to vůbec nelíbilo, matka Johanna si však chlapce neustále zastávala. Jako nejmladší dítě byl její největší miláček. Ve škole se mu dařilo spíše průměrně, dokonce dvakrát propadl. Nejvíce mu šla gymnastika, kolektivní sporty nesnášel. V osmi letech ho prý zneužil jeho učitel, Fritz o tom ale nerad mluvil. Možná si kvůli tomuto zážitku uvědomil vlastní orientaci. V pozdějším věku měl sám začít obtěžovat své spolužáky. Několikrát také skončil na psychiatrii.

Po základní škole nastoupil na vojenskou akademii, kde však dlouho nevydržel. Byla mu totiž diagnostikována epilepsie. Nezbývalo mu tak nic jiného, než začít pracovat v továrně na doutníky, kterou vlastnil jeho otec. V té době také začal lákat do sklepa svého domu mladíky a sexuálně je zneužívat. To mu vyneslo další pobyt v psychiatrické léčebně, ze které po pár dnech utekl. V roce 1900 ho zastihl povolávací rozkaz do armády, kde se mu tentokrát už vedlo lépe a byl příkladným vojákem. Jenže po roku se opět dostavily psychické potíže, a musel proto svléknout uniformu. Dostal ale doživotní armádní rentu. Patrně mu to bylo málo, protože si přivydělával krádežemi a podvody. A nejen to. Stal se také policejním informátorem. Měl totiž dost zajímavých kontaktů.

Jídlo, cigarety a nocleh

Poválečná inflace udělala z mnoha Němců chudáky, a to Fritzovi vyhovovalo. Kdo by odmítl pozvání na jídlo, cigaretu a nocleh v teple? Spousta mladých lidí tehdy přežívala na ulici, čehož začal využívat. Postup byl vždy stejný – Haarmann potenciální oběť pozval k sobě na pohoštění, poté ji znásilnil, uškrtil, prokousl hrdlo a následně rozporcoval na malé kousky. Ty pak na černém trhu prodával jako výtečné vepřové řízky. Zpeněžil i oblečení chlapců, o tuto stránku věci se však staral Hans Grans. Jediný mladík, kterého Fritz nezabil. Stal se jeho milencem a komplicem, sám však nevraždil.

Vše se provalilo v roce 1924, kdy byly v řece nalezeny kosterní pozůstatky dvaadvaceti chlapců. Haarmann byl ze seznamu podezřelých automaticky vyškrtnut. Šlo přece o policejního informátora a navíc velmi schopného. Policie ho zatkla až po extempore s mladíkem, s nímž se Fritz hádal a chtěl ho udat, že cestuje bez dokladů. Chlapec se však nedal a vylíčil, jak ho Haarmann několikrát znásilnil a držel mu pod krkem nůž.

Doutník a káva

Během domovní prohlídky čekal policisty šok. Haarmannův byt byl plný cákanců od krve a ve skříních se našlo více než sto kusů oblečení. Fritz se ke všemu ochotně přiznal, dokonce zacházel do těch nejmenších detailů. Vyšetřovatelé dokázali identifikovat dvacet sedm obětí, vrah však poté otočil a doznal se jen k vraždám, pro které měli policisté nezvratné důkazy.

K trestu smrti byl původně odsouzen i Hans Grans, Fritz však později doznal, že jej křivě obvinil. Jeho milenec tak vyvázl s dvanáctiletým trestem odnětí svobody. K vykonání rozsudku nad Haarmannem došlo 15. dubna 1925. Před popravou si objednal doutník a brazilskou kávu. Dorazila jen hrstka lidí, média měla vstup zakázaný. Pobledlý a nervózní Fritz pak těsně před stětím prohlásil: „Kaji se, ale zároveň se nebojím smrti.” 

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Fritz Haarmann

Thecriminalcode.com: The Butcher of Hanover – Pedophile/Murderer, Fritz Haarman

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články