Sériový vrah H. H. Holmes: V labyrintu plném nástrah zabíjel děti, milenky i nájemníky

Sériový vrah H. H. Holmes: V labyrintu plném nástrah zabíjel děti, milenky i nájemníky
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain

Hotely jsou většinou spíše doménou duchů a přízraků bývalých hostů. Ovšem ten, který vlastnil první zdokumentovaný americký sériový vrah H. H. Holmes, byl jedním velkým labyrintem vedoucím přímo do náručí smrti.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 25. 01. 2021 13:00

Herman Webster Mudgett, známý jako Dr. Henry Howard Holmes, se narodil 16. května 1861. Své zločiny páchal v hotelu, který otevřel v roce 1893 u příležitosti právě probíhající Světové výstavy v Chicagu. Po dopadení se přiznal k 27 vraždám, odhady však hovořily až o dvou stovkách obětí.

Přísná výchova

Herman byl sice podivín, ale také velmi bystrý chlapec. Spolu s dalšími sourozenci ho vychovával otec Levi Horton, přísný farmář se zálibou v alkoholu, a matka Theodate Page Price, která na něho nedala dopustit. Ostatně on sám se považoval za mazánka. Mezi jeho záliby patřila četba románů Julese Vernea, Edgara Allana Poea a sestrojování různých mechanismů, které se pak v dospělosti staly jeho poznávacím znakem. Vyžívat se měl také v pitvání zvířat.

V sedmnácti se oženil poprvé, ale ne naposled, protože si to zopakoval o deset let později a pak znovu. A to i přesto, že s první manželkou se zatím nerozvedl. Mezitím vystudoval medicínu a snažil se vydělávat různými způsoby, mezi jinými i prací v lékárně, která patřila těžce nemocnému E. S. Holtonovi. Herman ho pak přesvědčil, aby mu podnik prodal, a poté mu nabídl bydlení v budově, kterou si koupil naproti přes ulici. Když Holton podlehl rakovině, jeho žena jednoho dne zmizela beze stopy. Herman pak do své nemovitosti přestěhoval lékárnu a zbytek přebudoval na hotel. V té době se začal představovat jako Henry Howard Holmes.

Hrad smrti

V roce 1887 se Holmes oženil s Myrtou Belknap a krátce nato se jim narodila dcera Lucy. A o pár let později se konala třetí svatba. Ano, správně, opět bez jakéhokoliv rozvodu. Tři platná manželství z něj nakonec udělala polygamistu. Jenže si z toho nic nedělal, stejně tak jako z příležitostných podvodů. Protože měl nové jméno, nic mu nehrozilo. A nezůstal jenom u toho, v třípatrové nemovitosti, do které přestěhoval již zmiňovanou lékárnu, si otevřel hotel. Hrad, jak se místu říkalo, ale ve skutečnosti sloužil k úplně jiným účelům...

První a druhé patro byl labyrint místností se slepými uličkami, schody vedoucími do prázdna a dveřmi, které šly otevřít jen zvenčí. Až bylo vše hotovo, začal se poohlížet po vhodných obětech. Nejvíce se zaměřoval na ženy svých zaměstnanců. Jako podmínku přijetí požadoval Holmes sepsaní životní pojistky, kterou by v případě úmrtí inkasoval on. O této skutečnosti však nikdo nevěděl. Ženy tak končily v neprodyšných místnostech, kde se udusily, nebo v provizorních plynových komorách. Neušetřil ani své milenky, či malé děti. Těla pak většinou zbavil masa a kostry prodal lékařským školám.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Floorplan Man (@floorplan_man)

Dopadení zrůdy

Holmes byl během následujících let opakovaně za mřížemi, čímž se dostal do hledáčku policie. Past sklapla v listopadu 1894. Původně byl sice zadržen za krádež koně, vyšetřovatelům se však v té době ozvali nájemníci z jeho „Hradu”, kteří upozornili na to, že se v domě děje něco nekalého. Následná prohlídka jejich hrůzné podezření potvrdila.

Byť se měl dopustit až 230 vražd, nakonec mu jich bylo dokázáno jen 27. Jeden z prvních amerických sériových vrahů byl za své zločiny oběšen 7. května 1896. Údajně působil před popravou zcela klidně, žádal pouze, ať jej pohřbí do betonu. Nechtěl totiž, aby jeho tělo někdo ukradl a zneužil, jako to dělával on. Na provaze se svíjel dobrou čtvrthodinu, nezlomil si vaz, čekalo ho pomalé udušení...

Zdroje informací:

Wikipedia: H. H. Holmes

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články