Bostonský škrtič Albert DeSalvo: Sexuálně nenasytný vrah rdousil ženy nylonovými punčochami

Sériový vrah Albert DeSalvo, tzv. "bostonský škrtič"
Zdroj: Profimedia.cz

Boston zažíval na začátku 60. let dlouhých devatenáct měsíců hrůzy. Kdo škrtil ženy jejich vlastními punčochami? Do policejního hledáčku se dostal Albert DeSalvo, který byl usvědčen analýzou DNA. K tomu ale došlo až čtyřicet let po jeho smrti.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 08. 01. 2021 14:00

Albert Henry DeSalvo se narodil 3. září 1931. Byl to sériový vrah s přezdívkou Bostonský škrtič, který v letech 1962–1964 zabil třináct žen. Skutečný důvod jeho zatčení byl ale jiný, za mřížemi skončil kvůli znásilněním, kterých se dopustil během svého řádění. Zemřel ve vězení poté, co jej spoluvězeň napadl nožem.

Neodolatelná touha po sexu

DeSalvo rostl takzvaně pro šibenici už od svých šesti let, kdy začal krást. O čtyři roky později se v něm vzbouřily snad všechny hormony a začal nesmírně toužit po sexu. Ve dvanácti však spadla klec a musel nastoupit do polepšovny. Jeho pobyt v zařízení se ale minul účinkem. „Jestli jsem se tam poučil? Tomu se můžu jenom zasmát. Právě naopak. Hlavně jsem si tam užil a vyzkoušel ty největší možné prasárny, o kterých se vám ani nezdálo. Když vyjdete ven, jste dítě s myslí zločince, které se vyzná v nejhorších sexuálních perverznostech. Za to, jaký jsem, si ale mohu sám. Nechci za to vinit společnost,“ uvedl DeSalvo.

Příkladem mu nešli ani rodiče. Věčně opilý otec si domů vodil prostitutky, a když se proti tomu snažila matka něco namítat, vyrazil jí zuby a poté ženě v bezvědomí polámal prsty na ruce. Pořádek musela sjednat až policejní hlídka. V 16 letech se DeSalvo znovu vrátil do polepšovny. Jelikož se mu poté nechtělo do práce, narukoval do armády, kde se z něj dokonce stal vojenský policista. V Německu, kde sloužil, si našel partnerku, která však nedokázala splnit jeho sexuální fantazie. Po návratu do USA začal znovu krást, což vedlo k propuštění z armády. A právě tehdy se pokusil během znásilnění uškrtit jednu ženu, ale nakonec od toho upustil. U soudu dostal osmnáct měsíců, po necelém roce však byl propuštěn za dobré chování.

Vraždící opravář

Modus operandi měl Albert již dopředu vymyšlený. Vždy začal hrozně rychle mluvit, takže mu dotyčná žena prakticky rozuměla jen jednu větu: „Přišel jsem kvůli opravě.” Pokud mu dotyčná dáma uvěřila a pustila ho dovnitř, byl DeSalvo poslední osobou, kterou ve svém životě viděla. Osudnou chybu učinila i osmašedesátiletá Nina Nicholson. Vrah ji znásilnil, uškrtil jejími nylonovými punčochami, pokousal po celém těle a mezi nohy vrazil láhev od vína.

Obyvatelé Bostonu byli zcela ochromení strachem a policisté zase zmatení. Bostonský škrtič se nikdy do žádného domu nevloupal, navíc po sobě nezanechával stopy. Stal se z něj přízrak a fantom. Po tři měsíce trvajícím řádění se na několik týdnů odmlčel. Tisk i vyšetřovatelé na něj začali pomalu zapomínat. To ale neměli dělat.

Zpověď spoluvězni

Když DeSalvo znovu udeřil, zaměřil se převážně na mladší ženy, které škrtil jejich punčochami. Vyšetřovatelé byli opět zahnáni do kouta. Šlo o stejného pachatele, nebo se ho snažil někdo napodobit? Do týmu byli přizváni i psychiatři, přičemž jen jeden z nich, James Brusel, trval na tom, že vše má na svědomí jen jeden pachatel. V říjnu 1964 napadl Albert další ženu, kterou však nezabil. Jen díky tomu byla schopná sdělit jeho podobu policistům. Jeden z nich poznal, že jde o DeSalva, a přeživší oběť jej nakonec identifikovala za neprůhledným sklem.

Nejprve byl umístěn v psychiatrické léčebně, protože soudce chtěl nechat posoudit jeho duševní stav. To Alberta ještě nikdo s Bostonským škrtičem nespojoval. Jenže on se k těmto zločinům přiznal spolubydlícímu, který to sdělil svému právníkovi. DeSalvo byl odsouzen na doživotí, ale paradoxně pouze za znásilnění. Poté z ústavu utekl a zanechal dopis, v němž vysvětloval, že se mu tam nedostává potřebné pomoci.

Na svobodě nezůstal dlouho, po 36 hodinách se sám udal. Skončil v přísně střežené věznici, kde ho v listopadu 1973 ubodal spoluvězeň, protože DeSalvo prodával drogy levněji než místní gang. Jeho rodina dlouho trvala na tom, že ve vyšetřování došlo ke spoustě chyb a Albert je ve skutečnosti nevinný. Prokurátor proto nechal v roce 2013 exhumovat jeho ostatky a porovnat DNA se vzorky z obětí. Expertíza následně potvrdila spojení minimálně s jednou vraždou. Řádění Bostonského škrtiče tak nebylo nikdy uspokojivě vysvětleno.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Albert DeSalvo

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články