Vrah Andrej Čikatilo: Uspokojit ho dokázala jen vražda, oběti zneužil a poté snědl

Vrah Andrej Čikatilo: Uspokojit ho dokázala jen vražda, oběti zneužil a poté snědl
Zdroj: Profimedia.cz

Andrej Čikatilo patří bezesporu mezi nejhorší vrahy moderní historie. Dlouhých dvanáct let terorizoval obyvatele jihozápadu Ruska. Většinou se orientoval na ženy a děti. Na svědomí měl nejméně 53 osob. Paradoxem je, že kdyby nebyl příkladným komunistou, mohly jeho oběti ještě žít. Místo něj byl však napoprvé popraven zcela nevinný člověk.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 22. 11. 2020 13:00

Andrej Romanovič Čikatilo se narodil 16. října 1936 na Ukrajině. Byl to sériový vrah a kanibal. Přezdívalo se mu Rostovský řezník a rozparovač. Prokázáno mu bylo nejméně 53 vražd. Dvě třetiny z jeho obětí byly mladší sedmnácti let. V roce 1994 byl odsouzen k trestu smrti.

Erekce během rvačky

Šílenství se objevuje již v Čikatilově raném věku. Na Ukrajině panuje hlad, lidé nemají co do úst, a tak loví krysy prolezlé různými nemocemi. Matka, nešťastná z toho, že se musí o děti starat sama, neboť její manžel odchází do války, Andreje surově bije, což má za následek pomočování. Některé zdroje však uvádí pravý opak, ve skutečnosti mělo jít o poluce.

Další zdroje tvrdí, že hlad ve vesnici dožene místní obyvatele k tomu, že zabijí a snědí jeho bratra. Inspiroval se snad Čikatilo chováním dospělých? V pubertě není schopen dosáhnout erekce, vzrušit se dokáže jen během potyčky s kamarádem. Přesto v budoucnu zplodí dvě děti.

Učitel s deviantními sklony

Poté, co dálkově vystuduje literaturu, začne pracovat jako učitel. Když se několikrát pokusí znásilnit své studentky, dostane vyhazov. Po přestěhování do Šachty u Rostova započne jeho řádění. Dva dny před Štědrým dnem se pokusí zneužít teprve devítiletou holčičku. Nedosáhne však erekce, a tak ji ze vzteku začne škrtit a bodat nožem. Až poté dosáhne sebeuspokojení.

Za tento hrůzný čin je popraven nevinný muž, který je k doznání přinucen brutálním mučením a bitím. Čikatila není záhodno obvinit, je přece dlouholetým členem strany a příkladným občanem. Vrah se na čas stahuje do ústraní, moc dobře ví, že byl v okruhu podezřelých. V roce 1981 zabíjí prostitutku. Další oběti si vyhledává na autobusových zastávkách a vlakových nádražích. Vše dělá kvůli sexuálnímu potěšení. Vzrušit se dokáže jen při brutální vraždě.

Rozsáhlá akce

V roce 1983 se rozjíždí rozsáhlá pátrací akce, které se účastní až dvě stovky osob. Postupně jsou objeveny mrtvoly chlapců i dívek bez genitálií, bradavek, prstů, nosů či rtů. Během dalších šesti let je zatčeno několik lidí, které však musí policie propustit. Řezník totiž vraždí dál. Mezi zadrženými je i Čikatilo. Je zadržen za jiné přestupky. Jeho DNA se ale neshoduje s místy činů, což je později považováno za velkou chybu laboratoře.

V roce 1990 na něj těsně po další vraždě narazí policejní hlídka. Andrej se zase vymluví a je propuštěn. Když ale policie záhy objeví další tělo v lese, odkud vyšel, má jasno. Začnou ho sledovat a následně jej zadrží. Zpočátku vše popírá. Přiznat se má až tehdy, když je mu přečten jeho psychologický profil. Během soudního procesu si hraje s genitáliemi, křičí a prozpěvuje si. Vysmívá se příbuzným obětí a žádá po soudu, aby slyšení odročil, neboť je těhotný a bude muset kojit. Za vraždy, kanibalismus a nekrofilii je odsouzen k trestu smrti zastřelením.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Andrej Čikatilo

Zátah na ďábla, Richard Louire

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články