Průkopník tarotu Aleister Crowley: Říkali mu Šelma 666, padlý anděl a nejsprostější člověk na světě

Průkopník tarotu Aleister Crowley: Říkali mu Šelma 666, padlý anděl a nejsprostější člověk na světě
Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain

Pokud by existoval lexikon nejzvrácenějších lidí světa, na prvním místě by byl Aleister Crowley. Za svůj život toho zvládl opravdu hodně. Lidé jej považovali za Antikrista a nejhoršího člověka na planetě. Skutečně takový byl?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 05. 11. 2020 13:00

Aleister Crowley se narodil 12. října 1875. Byl to britský okultista, spisovatel a básník. Experimentoval s drogami a identifikoval se jako pansexuál. Kvůli problémům s morálkou stanul několikrát před soudem. Jeho okolí ho považovalo za nejprohnanějšího a nejsprostějšího člověka na světě.

Fanatická sekta

Mohlo za Crowleyho povahu jeho dětství? Do určité míry ano. Jeho otec trestal jakýkoli prohřešek proti křesťanské morálce. Matka mu zase nikdy neřekla, že ho má ráda. Dále smrt sestry, která odešla na onen svět jen pár hodin po porodu. A předčasný skon jeho otce. To vše, spolu s fanatickou sektou zvanou Řád plymouthských bratří, se v mladém Aleisterovi kupilo a nakonec vybouchlo.

Bestií, Antikristem či Šelmou se stal vlastně kvůli své matce, která ho tak často nazývala. V dospělosti přijal tato alter ega za své. Během dospívání se Crowley uchyloval do přírody. Utíkal před konzumním způsobem života. Chatrné zdraví si zase kompenzoval sexuálními experimenty. Přihlásil se na Trinity College v Cambridgi, kde studoval psychologii a filologii. Kromě toho však objevil nový koníček –⁠ magii a okultismus.

Řád Zlatého úsvitu

A zase šokoval. Během studia psal erotickou literaturu, což je pro většinu puritánské společnosti naprosto nepřijatelné. Navíc si užíval nevázaného studentského života. Když vstoupil do Zlatého úsvitu, získal přezdívku Perdurabo (lat. „vytrvám“). V bytě mistra řádu Allena Bennetta se pak věnoval řadě prapodivných rituálů.

Co se tam skutečně dělo, je dodnes záhadou. Někteří tvrdí, že šlo o zvrácené sexuální orgie plné drog, jiní zase, že se skutečně věnoval magii, zejména tedy vyvolání Edwarda Kellyho. O něco později se přestěhoval do zámečku nedaleko jezera Loch Ness. Místní byli záhy přesvědčeni o tom, že zde dochází k nadpřirozeným jevům. Dokonce údajně začali beze stopy mizet lidé. Objevily se i případy šílenství. Jeden řezník si měl useknout prsty poté, co spatřil jména démonů, které mu dal Crowley omylem.

Průkopník tarotu

Baví vás vykládání karet? A co zkusit Crowleyho tarot? Jeho karty jsou ideální pro všechny, kteří rádi o výkladu hloubají a snaží se na jeho význam přijít pomoci jemných náznaků. Tarot se může také stát zábavnou součástí večírků, kdy svým hostům předpovíte budoucnost.

Ilustrace na kartách vytvořila umělkyně Frieda Harris. Ta se s Crowleym seznámila v roce 1937. Poté, co ji zasvětil do svých okultních praktik, začala pracovat na podobě jeho tarotových karet. Časem se jejich vztah velmi upevnil. „Hrozně moc mi chybí,“ uvedla Harris po jeho smrti. „Takovou ztrátu nic nenahradí. Naučila jsem se žít dle jeho učení, které praví: Láska je zákon, láska pod vůlí.“

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Aleister Crowley

Kniha Gary Lachman: Aleister Crowley

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články