Jim Morrison: Žil život skutečné rockové hvězdy – drogy, alkohol i čarodějnice

Jim Morrison
Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain
Jim Morrison byl jeden z nejlepších zpěváků 20. století. V rockové hudbě zanechal nesmazatelnou stopu.
Rodiče ale Jima Morrisona nechápali. Byli příliš konzervativní. S kapelou The Doors předváděl nezapomenutelné, a hlavně divoké koncerty. Vrhal se po hlavě do davu, předváděl akrobatické kousky a šplhal po oponách.
Jim Morrison ve velkém holdoval alkoholu a vyzkoušel snad všechny možné drogy.
+ 1 fotka+ 2 fotky

Jim Morrison patřil mezi nejvýraznější postavy světové rockové scény. Zatímco spousta jiných o nespoutaném životě jen mluvila, on ho prožíval. Prostě rocker se vším všudy: skandály, drogami i dosud nevysvětleným úmrtím. Jaký byl život lídra kapely The Doors?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 23. 10. 2020 13:00

Jim Douglas Morrison se narodil 8. prosince 1943 v Melbourne na Floridě. Byl to zpěvák, básník, textař. Díky jeho záhadné osobnosti a divokým koncertům je stále považován za jednoho z nejcharismatičtějších rockových umělců. Časopis Rolling Stone jej zařadil mezi stovku nejlepších zpěváků všech dob.

Kočovný život

Otec Jima byl námořní důstojník, což znamenalo jediné: rodina se musela neustále stěhovat. Navíc byl pořád ve službě, takže se oba po čase navzájem odcizili. Oba rodiče také vyznávali velmi přísnou výchovu, Jimova tvorba jim tak nic neříkala. Vlastně ji odsuzovali, neboť nespadala do jejich konzervativního způsobu života.

Jima se to zřejmě velmi dotklo, jelikož v raných rozhovorech uváděl, že jsou jeho rodiče mrtví. Po maturitě začal studovat filmovou fakultu v Los Angeles. Odpromoval s odřenýma ušima. Ještě téhož roku narazil na bývalého spolužáka Raye Manzareka, kterému prozradil, že skládá texty. Raye to zaujalo a přesvědčil ho, ať mu něco zazpívá. A právě tento okamžik, a píseň Moonlight Drive, stály za zrodem kapely The Doors.

Divoká vystoupení

Morrison miloval Kerouaca, Rimbauda, ale i Nietzscheho. Jeho texty byly plné násilí, strachu, sexu a touze po revoltě. Zpočátku působil na koncertech plaše, když se však oťukal, ukázal všem, jaký ve skutečnosti je. Každé vystoupení se stalo svým způsobem unikátní a nadšení fanoušci živě diskutovali o tom, co zase Jim vymyslí.

A že měl toho v záloze hodně. Šplhal po oponě, vrhal se do davu, zasahoval do průběhu koncertu nečekanými akrobatickými kousky či vtipnými narážkami, které mu zrovna přišly na mysl. Svou měrou na tom měl podíl i fakt, že byl buď opilý nebo pod vlivem drog či obojí. Měl spoustu milenek, ale životní láskou byla Pamela Courson, které říkal “vesmírná družka”. Dokonce se oženil s kněžkou kultu Wicca. Obřad se měl nést v čarodějnickém stylu.

Záhadná smrt

S narůstající slávou také přibývala konzumace alkoholu a drog. Byl také mnohokrát zatčen za veřejné pohoršení a obscénnosti. Také jej žalovali o přiznání otcovství. Pro své fanoušky byl ale bohem. Když jej v jedné chvíli přepadl pocit zoufalství, rozhodl se, že již nechce být nadále označován za sexsymbol. Nechal si narůst vousy a přestal se starat o fyzičku.

V roce 1971 se vrátil ke své vyvolené Pamele. Rozhodli se, že si zajedou na dovolenou do Paříže. A to byla jeho úplně poslední štace. 3. července 1971 jej našli mrtvého v jeho bytě, ležel ve vaně. Oficiální zpráva hovořila o infarktu, který vznikl z předávkování drogami. To ale nezabránilo vzniku konspiračních teorií. Jedna z nich tvrdila, že vlastně nezemřel a žije v ústraní jako Elvis. Prý i s Pamelou. Jenomže ta zemřela o tři roky později. Anebo to bylo jinak?

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Jim Morrison

Dokument The Doors, režie Oliver Stone

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články