Začala jste hůř slyšet? Možná za to může špatná technika čištění uší

ucho, žena, sluch
Zdroj: pixabay

Sluch je důležitým smyslem, o který je dobré se starat. ORL lékaři a odborníci důsledně apelují na ušní hygienu, ale ruku na srdce. Dozvěděli jste se někdy, jak se tedy vlastně uši mají správně čistit? Za správnou ušní hygienou se totiž skrývá i dobrý a kvalitní sluch.

Jana Jánská
Jana Jánská 23. 05. 2018 16:22

Nic se nesmí přehánět

Ano, uši by se měly čistit, ale s jejich péčí se to přece jen nesmí úplně přehánět. Přehnaná hygiena je špatná. Stejně tak jako vůbec žádná.  K dispozici je rozmanitá škála produktů a přípravků. Stejně tak se nabízejí různé metody. Prioritou je, aby vše bylo prováděno šetrně, adekvátně a s nejvyšší bezpečností. Zvláštní pozornost by o svůj sluch měly projevit osoby, které pracují v hlučném prostředí. Nejčastěji to jsou zvukaři, hudebníci nebo DJové. Ti by alespoň jednou ročně měli absolvovat audiometrické vyšetření.

Jak správně vyčistit ucho a co je k tomu potřeba?

Ušní maz je vlastně prospěšný. Zachytává prach a jiné nečistoty, které se mohou dostat k bubínku a poškodit ho. Vyčištění samozřejmě ničemu neškodí, protože se z uší dostanou veškeré zachycené nečistoty. Přehánět to ale nesmíme, jinak by bubínek nebyl chráněn. Nesprávným způsobem čištění ucha se může udělat z mazu zátka, která způsobí nedoslýchavost a nepříjemný tlak.

Ani tyčinky do uší nejsou až tolik dobré, protože jimi akorát tak maz posouváte stále hlouběji do ucha. Ke správnému čištění vám postačí nejlépe panenský olivový olej, který zahřejte na teplotu lidského těla (asi 36 °C).  Poté opatrně nakapejte do ucha a nechte chvíli působit. Je vhodné při této aplikaci ležet na nezalehlé straně ucha. Tímto se maz uvolní a samovolně ustoupí ze zvukovodu. Rovněž pomocí příhodných přípravků rozpouštějící ušní maz lze vyčistit ucpané ucho.

Ušní svíčka

Je skvělá věc, kterou koupíte všude. Svíčka je dutá a spolehlivě vytáhne všechen maz. Na rozdíl od ušních tyčinek nezastrkává maz dovnitř ucha, ale tahá ho rovnou ven. Je to ale proces, který je celkem pomalý a chvilku trvá. Především je třeba pomoci druhé osoby.

Čištění ucha za pomoci peroxidu

Nemělo by se provádět až tak často, ale účinné to opravdu je. Peroxid lze koupit v každé lékárně a magistry lékárnice vám mohou poradit, který se do uší hodí nejlépe. Tekutinu si můžete nabrat injekční stříkačkou nebo do ucha rovnou nakapat. Je to sice nepříjemné, ale rychlé a úspěch je zaručen. Po vytřesení peroxidu z uší by se mělo ucho vytřít vatou do sucha.

Jak často čistit uši?

To je u každého člověka velice individuální. Záleží na tom, kolik ušního mazu se ve vašich uších tvoří. Někdo disponuje více mazovými žlázkami, a tím vyšší tvorbou mazu. V rámci prevence a běžné ušní hygieny postačí jednou týdně. V případě zvýšené produkce ušního mazu je ideální čistit tak, jak to vyžaduje nejen situace, ale zároveň nesmí dojít k poškození sluchového orgánu a ublížení si na zdraví.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články