Nedožité 85. narozeniny Luciana Pavarottiho: Uvažoval i o sportovní kariéře. Před smrtí trpěl

Nedožité 85. narozeniny Luciana Pavarottiho: Uvažoval i o sportovní kariéře. Před smrtí trpěl
Zdroj: Wikimedia Commons, kingkongphoto, CC BY-SA 2.0
Luciano Pavarotti byl operní zpěvák, jemuž se přezdívalo "král vysokého C". V mládí však zvažoval i sportovní kariéru.
Po vystoupení v Pucciniho opeře La boheme dostal nabídky na angažmá z celého světa.
Fenomenální úspěch zažil v New Yorku. Při loučení se musel vracet zpět na scénu až sedmnáctkrát.
Měl rád pop i rock. Spolupracoval s Eltonem Johnem, Bryanem Adamsem či kapelou U2. 
+ 2 fotky+ 3 fotky

Luciana Pavarottiho znali i ti, co se o operu nikdy nezajímali. Jeho krásné vysoké C a Pucciniho árie Nessun Dorma se staly na dlouhá léta jeho poznávacími znaky. Ve svém mládí však přemýšlel i o sportovní kariéře. Na sklonku života pak bohužel hodně strádal.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 12. 10. 2020 08:00

Luciano Pavarotti se narodil 12. října 1935 v Modeně v Itálii. Byl to světoznámý operní zpěvák a jeden z nejlepších tenorů v historii. Minulý rok byl do kin uveden dokument o jeho životě s prostým názvem Pavarotti.

Fotbal, nebo zpěv?

Pěvecký talent zdědil Luciano po svém otci, který byl pekařem a zpěvu se věnoval na amatérské úrovni. Ač byl jeho hlasový projev zcela v pořádku, nikdy nenašel odvahu vydat se na profesionální dráhu, neboť trpěl přílišnou nervozitou. Otec vedl svého syna ke zpěvu již od raných let. V devíti letech jej přihlásil do kostelního sboru, se kterým malý Luciano vyhrál mezinárodní soutěž.

Kromě zpívání však budoucí operní hvězda pokukovala i po sportu, konkrétně šlo o fotbal. Po škole tak musel řešit dilema: zpěvák, nebo fotbalista?  Rozhodl až koncert Beniamina Gigliho, což byl italský tenor, kterého si oblíbil i samotný Benito Mussolini. Dokonce nazpíval fašistickou hymnu Giovinezza. Pavarotti tak začal studovat u profesora Arrigo Pola, který byl ve svém oboru skutečným profesionálem.

Zlom v kariéře

Přestože byl Luciano velmi talentovaný, musel se zpočátku živit jako učitel a pojišťovák. Zlom v jeho kariéře přineslo angažmá v Pucciniho opeře La boheme, kde ztvárnil roli Rodolfa. Pak už o nabídky nebyla nouze. Následovalo Rakousko, Anglie i Amerika. Největší úspěch zažil v roce 1972 v New Yorku, a to v představení La Fille du Regiment. Při loučení se musel vracet zpět na jeviště až sedmnáctkrát.

Od té doby jeho popularita rostla raketovým tempem. Úspěch mu však nepřinesly jen časté televizní přenosy, ale i vystoupení s José Carrerasem a Plácidem Domingem na mistrovství světa ve fotbale v roce 1990. Přímý přenos se tehdy vysílal do celého světa.

Miloval i moderní hudbu

Pavarotti se během svého života nepohyboval jen v operních kruzích. Sám měl rád pop a rock. Mohli jsme jej tak vidět po boku Stinga či kapely U2. Pravdou je, že díky těmto společným projektům dostal vážnou hudbu k masám. Ve volném čase se věnoval charitě a snažil se zajistit finanční pomoc pro uprchlíky.

Rok před jeho smrtí u něj lékaři objevili nádor na slinivce, jenž vyžadoval okamžitý chirurgický zákrok. Rekonvalescence bohužel neprobíhala tak, jak měla. Po roce se musel vrátit zpět do nemocnice. O necelý měsíc později zemřel, a to 6. září 2007. Bylo mu 71 let.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Luciano Pavarotti

Kniha My World, Luciano Pavarotti

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články