Legendární seriál Návštěvníci: Kdo vymyslel pojem amarouny? A víte, že skutečně existují?

Návštěvníci, Patrasová, Dvořák
Zdroj: Česká televize
Návštěvníci je seriál z daleké budoucnosti. Sleduje výpravu, která má za úkol zachránit samotnou Zemi. Dáda Patrasová však měla co dělat, aby zachránila sama sebe. Když točila scénu s delfíny, něčím se jim zprotivila. Začali tak do ní vehementně strkat čumáky. Vystrašenou herečku musel vysvobodit až odvážný ošetřovatel.
Amarouny, též jídlo budoucnosti, vymyslel přední český animátor Jan Švankmajer. 
V Německu má seriál svůj oficiální fanclub.
Seriál se natáčel 17 měsíců. Triky se pak vyráběly dalších pět.
+ 3 fotky+ 4 fotky

Seriál Návštěvníci se vrací na televizní obrazovky, a tak nastala vhodná doba připomenout si, co zajímavého se během jeho natáčení událo, včetně toho, kdo stál za vznikem podivných amarounů.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 18. 10. 2020 16:00

Chcete si znovu připomenout kultovní seriál Návštěvníci? Tak se podívejte dnes v 17:45 na Déčku. Je rok 2484 a Centrální mozek lidstva varuje před neznámým kosmickým tělesem, jehož srážka se Zemí může mít katastrofální následky. Světová rada tak zvažuje, jak tomu zabránit. Akademik Richard nabídne jedno řešení. Uspěje?

Soudní spor

Věděli jste o tom, že se po roce 1989 nesměl seriál nějakou dobu vysílat? Mohl za to soudní spor, který svou povahou nemá v dějinách české kinematografie obdoby. Vdova po archeologovi a historikovi, profesoru Filipovi, podala na tvůrce pořadu žalobu, neboť byla přesvědčená, že akademik Richard Filip v podání Josefa Bláhy je až moc podobný jejímu muži. Navíc je postava vykreslena v dosti nelichotivém světle.

Soud vyhrála právě v roce 1989. Televize musela natočit dokument o skutečném Filipovi a hlavní postavě seriálu muselo být pro další reprízy pozměněno příjmení. Režisér Jindřich Polák později uvedl, že nebyl k soudnímu přelíčení přizván. Pokud ano, vysvětlil by, že postava vznikla zcela nezávisle na osobě historika Filipa. Tvůrci o existenci takového člověka totiž vůbec nevěděli.

Jídlo nevalné chuti

Přesně takto lze popsat slavné amarouny. Kdo však vymyslel tento želatinový pokrm vědecké expedice? Za vším stál režisér a animátor Jan Švankmajer, který je uznávaným odborníkem na poli animace. Jeho další práci jsme mohli vidět například ve filmu Adéla ještě nevečeřela, Upír z Feratu či Tajemství hradu v Karpatech.

A jaké bylo know-how amarounů? Nejzajímavější na nich byla bezesporu jejich příprava. Několik tablet, pasta a pár kapek blíže nespecifikované tekutiny. A ejhle, na talíři se začaly formovat nejrůznější pochutiny jako kuřata či dorty. Jenomže u toho to bohužel nezůstalo. Pak vše začalo bublat a vzájemně se proplétat, až vznikla nevábná kostka barevného želé. Zřejmě taková všehochuť.

Amarouny u vás doma, snadno a rychle

Amarouny jdou udělat i lépe, a to dle receptu od samotné Dády Patrasové, který se objevil v pořadu Prostřeno! televize Prima. Ingredience nejsou nijak výjimečné. 500 g hroznového vína, cukr, smetana, vanilkový lusk, 100 ml červeného vína, vanilkový puding v prášku, troška másla, 20 plátků želatiny (nebo 5 sáčků želatinového prášku), čerstvý zázvor, a konečně lístky máty.

Postup je následující: V oslazené vodě vaříme půl hodiny hroznové víno. Do kastrůlku nalijeme smetanu, přidáme semínka z vanilkového lusku a pomalu svaříme se třemi lžícemi cukru, aby vznikla optimálně hustá omáčka.

Rozvařené hrozny přecedíme do kastrůlku s omáčkou, přidáme červené víno, cukr a velkou lžíci pudingového prášku, poté plátek másla a želatinu. Rozmícháme dohladka, nalijeme do formy a necháme zatuhnout.

Nyní nakrájíme zázvor a vložíme ho do oslazené vody, kde jsme vařili hroznové víno. Vodu necháme vyvařit, měl by vzniknout hustý sirup. Na talíř nebo do skleniček nalijeme trošku omáčky a na ni položíme kousky již zatuhlých amarounů. Zdobíme mátou a kousky kandovaného zázvoru. Dobrou chuť!

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Návštěvníci

TV Prima: Prostřeno!

Česká televize: Návštěvníci

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články