Herec Eugen Jegorov z Návštěvníků: Zabil ho infarkt v autě, stačil jen zabrzdit u krajnice

Herec Eugen Jegorov z Návštěvníků: Zabil ho infarkt v autě, stačil jen zabrzdit u krajnice
Zdroj: Česká televize

Byl králem malých rolí, přesto si ho zapamatoval celý národ. Měl rád hudbu, film i auta a ta se mu nakonec stala osudnými, protože zemřel za volantem. Kdo byl “čahoun” Jegorov a co se stalo 28. prosince roku 1992?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 08. 10. 2020 13:00

Eugen Jegorov se narodil 9. října 1937. Byl to multiinstrumentalista a herec. Objevil se v třech desítkách filmů. Do myslí českých diváků se zapsal třeba rolí tatínka Adama Bernaua z Návštěvníků nebo jako hrobník z kultovní komedie Vesničko má středisková.

Důstojnická rodina

Jak už napovídá hercovo příjmení, pocházel z ruské rodiny. Jeho dědeček byl navíc carský důstojník. Jelikož byl velmi talentovaný ve hře na hudební nástroje, konzervatoř pro něj byla jasnou volbou. Po škole působil v kvintetu divadla Rokoko a Semafor, kde působil až do své smrti.

Díky nepřehlédnutelnému vzhledu a hlasovému projevu získal spoustu, byť malých, rolí. Začínal v komparzu. Třeba jako vězeň ve filmu Přežil jsem svou smrt či zbrojnoš v Noci na Karlštejně. Nehynoucí slávu však získal až snímky Vesničko má středisková a Návštěvníci. Největší uplatnění ale našel ve výše zmíněném Semaforu, kde se také seznámil s Jitkou Molavcovou

Učil ji hrát na saxofon

Jitku Molavcovou neučil hrát na saxofon nikdo jiný než právě Eugen Jegorov. Když se ale u něj rozvinula závislost na alkoholu, musel do léčebny. Po návratu se z něj stal docela jiný člověk. Jeho smysl pro recesi byl ten tam. Byl posmutnělý a vážnější. A to všechny zaměstnance Semaforu velmi trápilo.

Vždyť už jen díky své ruské nátuře byl pro každou srandu. Navíc byl vysoký a hubený, s vysokým čelem a dlouhými prsty. Ideální adept na komické role. Jednou dokonce tahal přes celou Prahu piano, jen aby jej mohl svému kamarádovi postavit pod okno. Ten samozřejmě ráno koukal jako vyoraná myš.

Osudný prosinec

Kromě své manželky měl v životě ještě jednu velkou lásku, a to auta. Angažoval se i v automobilových závodech. Za volantem ho ale čekala i smrt. 28. prosince 1992 se vydal se svým vozem na nákup. Během jízdy ho bohužel postihl infarkt. Dokázal ještě zajet ke krajnici, nikdy však už ze svého auta nevystoupil. Zemřel v pouhých pětapadesáti letech.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Eugen Jegorov

Česká televize: Eugen Jegorov

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články