Jiří Suchý slaví 89. let: S druhou ženou se rozvedl, protože už nechtěl děti

Jiří Suchý slaví 89. let: S druhou ženou se rozvedl, protože už nechtěl děti
Zdroj: Wikimedia Commons, Angelo Purgert, CC BY-SA 4.0
Jiří Suchý je český divadelník, skladatel, spisovatel a filmař. Je spoluzakladatelem divadel Na zábradlí a Semafor. Spolupracoval s Jiřím Šlitrem, Miroslavem Horníčkem a Jitkou Molavcovou.
V současné době mu vadí vulgárnost, která se v humoru čím dál více usazuje.
Narozeniny spíše přechází, považuje se za "neslaviče".
Na dotaz, co ho drží při životě odpověděl: nekouřím, nepiji a nesportuji.
+ 2 fotky+ 3 fotky

Jiří Suchý dnes slaví 89. narozeniny. Tento velmi známý hitmaker a principál divadla Semafor se musel ve svém životě potýkat s nejednou tragédií. Co se stalo? A proč jeho druhé manželství trvalo jen sedm let?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 01. 10. 2020 08:00

Jiří Suchý se narodil 1. října 1931 v Plzni. Je hudebníkem, textařem, básníkem, spisovatelem, výtvarníkem a filmařem. Spoluzakládal Divadlo Na zábradlí a Semafor. S Jiřím Šlitrem vytvořil nezapomenutelnou dvojici. Poté se jeho kolegyní stala Jitka Molavcová.

Legendární Semafor

Jiří Suchý působil nejprve v Redutě, pak se podílel na založení Divadla Na zábradlí. V roce 1959 vznikl, ve spolupráci se Šlitrem, legendární Semafor. Ten se stal velmi populární, což vedlo k mnoha potížím. Třeba k podpisu 2000 slov, za kterými Suchý neochvějně stál. Přestože ho o to žádali, odmítl odvolat svůj souhlas.

V letech 1987 až 1989 měl být důvěrníkem StB. Soud však rozhodl v jeho prospěch, a to sice tak, že důvěrníci nespolupracovali s režimem vědomě. Spis s jeho jménem byl ještě před sametovou revolucí skartován.

Smrt první ženy

První ženou Jiřího Suchého byla výtvarnice Běla. Bohužel se však nedožila ani konce režimu. Tři roky před pádem komunismu zemřela na leukémii. “Měla velmi silné bolesti, hlavně v holenních kostech,” řekl Suchý pro deník Aha. “Byli jsme u jednoho léčitele, a ten mi poradil, abych ji hladil tak dlouho, dokud to nepřejde,” dodal.

Se smrtí jeho milované ženy vyplulo na povrch i další tajemství. Před synem Jakubem se jim narodil ještě jeden syn. Bohužel velmi záhy zemřel. “Moc si tady nepobyl,” svěřil se Jiří Suchý v dokumentu Olgy Sommerové.

Manželství s uvaděčkou

Podruhé se oženil až v pozdějším věku. A to s o čtyřicet šest let mladší uvaděčkou ze Semaforu. Ani jeden z nich netoužil po okázalé svatbě, takže obřad proběhl v jeho obýváku. Tento svazek byl od samého počátku velmi zvláštní, kupříkladu nežili spolu, ale odděleně.

Po sedmi letech došlo na rozvod. Problémem byly děti. “Nemám na děti věk, tak jsem jí dopřál svobodu,” svěřil se Suchý pro TV Prima. “Můj syn má padesát a myslím, že se tak úplně nehodí, aby měl další sourozence,” vysvětlil.

Zdroj informací:

Wikipedia.cz: Jiří Suchý

Dokument Jiří Suchý - Lehce s životem se prát

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články