Odvážná diplomatka Shirley Temple-Black: Jako první slavná žena veřejně přiznala rakovinu prsu

Shirley Temple-Black
Zdroj: Wikimedia Commons, Joost Evers, CCO 1.0

Někdo se stane cílevědomým již v útlém věku. Dětská filmová hvězda Shirley Temple si šla tvrdě za svým. Z herecké kariéry se přehoupla na politickou, což ji přivedlo i do našich končin. A to hned dvakrát.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 25. 09. 2020 13:00

Shirley Jane Temple-Black byla americkou herečkou, diplomatkou a političkou. V sedmdesátých letech působila jako velvyslankyně USA v Ghaně, před a v porevoluční době také v Československu. Během své kariéry si vysloužila hned několik čestných doktorátů.

Dětská hvězda

Shirley Temple se začala na stříbrném plátně objevovat od svých čtyř let. O dva roky později byla oceněna během galavečera udílení filmových cen Oscar. O něco později se dokonce stala nejlépe placenou dětskou herečkou. Jenomže přišla chvíle, kdy jí vypršela smlouva s filmovým studiem. A k obnovení kontraktu se jaksi nikdo neměl, zdála se jim již hodně okoukaná.

V osmnácti letech se provdala za herce Johna Agaru. Manželství bylo po pouhých pěti letech anulováno. Krátce nato si Shirley vyhlédla bohatého podnikatele a bývalého námořního důstojníka Charlese Blacka. V té době dospěla k rozhodnutí, že se herectví nebude již nadále věnovat a veřejně tak oznámila konec kariéry.

Srpen 1968

O politiku se začala Shirley zajímat až okolo roku 1953, kdy byl její muž během války v Koreji povolán zpět k námořnictvu. Zpočátku bylo ale vše jen v mezích snů a plánů. Až o čtrnáct let později se odhodlala ucházet o křeslo v Kongresu. Neúspěšně. Souběžně se však angažovala i ve volební kampani Richarda Nixona. Archivy Státní bezpečnosti uvádějí, že se jí podařilo sehnat až dva miliony dolarů, čímž se vlastně stala vedoucí Nixonovy propagandy.

V roce 1968 se dostala do Prahy úplně poprvé, a to v rámci organizace pro boj s roztroušenou sklerózou. Nejprve jednala na ministerstvu zdravotnictví, poté s rektorem Univerzity Karlovy. Setkat se měla i s Alexandrem Dubčekem, k tomu ale nakonec nedošlo. Počátky sovětské okupace a střelbu prožila v hotelu Alcron. Zpátky do USA se vrátila přes Německo.

Rakovina a sametová revoluce

Sedmdesátá léta byla pro Shirley Temple ve znamení značných profesních úspěchů. Pracovala pro OSN a UNESCO. Stala se také velvyslankyní v Ghaně a šéfovou protokolu v Bílém domě. Tehdy ovšem prožila i jednu nemilou zkušenost. Musela podstoupit odstranění prsu. Jako první veřejně známá žena o tom otevřeně hovořila.

Vedením velvyslanectví v Československu ji pověřil George Bush. Nabídku přijala a začala se ihned učit česky. Státní bezpečnost na političku okamžitě založila svazek. Báli se totiž, že může být agentkou CIA. To nebyla pravda, ale i tak se měli pohlaváři čeho obávat. Jako velvyslankyně neváhala posílat až čtyři zprávy denně o aktuálních prorevolučních náladách.

Aby získala potřebné informace, neváhala se zúčastnit i nepovolených demonstrací. Po revoluci doprovázela americké senátory, kteří se chtěli přesvědčit, jak to u nás momentálně vypadá a zda dochází ke kýženým změnám. Pracovala i sedmnáct hodin denně. Své působení na velvyslanectví ukončila v roce 1992. Na rozloučenou věnovala Václavu Havlovi svého boxera Gorbyho.

Zdroj textu: Shirley Temple:wikipedie.cz, Shirley Temple: rozhlas.cz

Zdroj fotek: Wikimedia Commons

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články