Vzpomínka na Jiřího Šlitra: Slavný komik miloval luxus, svobodu a mladé ženy

Záhadná smrt Jiřího Šlitra: Našli ho otráveného s milenkou v náručí
Zdroj: Wikimedia Commons/ČTK, Public domain

Jiří Šlitr, slavný český hudebník, komik a zakladatel divadla Semafor, se narodil 15. února 1924. Do všeho šel naplno a rád si užíval, jako kdyby tušil, že mu osud nedopřeje dlouhý život. Odešel předčasně. Bylo mu jen 45 let, když ho našli mrtvého s mladou milenkou v náručí...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 09. 09. 2020 13:00
Aktualizováno 14. 02. 2024 15:30

Jiří Šlitr byl hudební skladatel, zpěvák, herec a výtvarník. Spolu s Jiřím Suchým založili divadlo Semafor. Napsal hudbu k deseti celovečerním filmům a napsal a zhudebnil tři stovky písní. V roce 1968 byl také uveden jeho vlastní muzikál Poslední štace.

Jiří Šlitr měl rád svobodu a luxus

Jako by tušil, že se nedožije klidného stáří, a tak se snažil užít si všeho, dokud to šlo. Jiří Šlitr byl veskrze svobodným člověkem. I když pomáhal založit divadlo Semafor, nikdy se nestal jeho oficiálním členem. Nespoutanost miloval i v osobním životě.

Šlitrovi manželství nic neříkalo, zato se rád obklopoval fanynkami. A čím mladší, tím lepší. Nedokázal však zůstat jen u jedné dívky. Mnohé z nich se samozřejmě pokoušely udržet si Jiřího natrvalo, ale marně. Když ztratil zájem, šel o dům dál. Potrpěl si také na luxus. Měl rád drahé obleky i auta...

Jiří Šlitr zemřel v objetí milenky

Poslední láskou tohoto geniálního hudebníka byla osmnáctiletá Jitka Maxová. Seznámila se s ním právě přes Semafor. Byl druhý svátek vánoční roku 1969 a Šlitr pozval k sobě domů přátele na slavnostní oběd. Po chvilce odešel se slovy, že si musí něco zařídit a do hodiny se vrátí.

Hodina už dávno uplynula, ale Jiří nikde. Jeho známým to začalo být divné, a tak se jej rozhodli hledat. Vydali se i k jeho ateliéru, před kterým bylo zaparkované auto. Tam našli Jiřího Šlitra mrtvého, v objetí s Jitkou Maxovou. Oficiální verdikt vyšetřování zněl otrava svítiplynem. Skutečně?

Nehoda, nebo sebevražda Jiřího Šlitra?

Paradoxem je, že výměna svítiplynu za mnohem bezpečnější zemní plyn začala právě v roce 1969. Kdo ví, jak by to pak celé dopadlo. Nicméně, stran nehody se hovořilo o tom, že došlo k menší odstávce dodávky, takže plamen v kamnech zhasl a nikdo si toho nevšiml. Když byl plyn znovu puštěn, běžel naprázdno a vyplnil ateliér jedovatým oxidem uhelnatým.

Po smrti Jiřího Šlitra se vyrojily spekulace o sebevraždě, které však vyloučil fakt, že ani jeden z milenců nenechal dopis na rozloučenou. Umělcova rodina také popřela, že by trpěl psychickými problémy. Ti odvážnější ještě hovořili o vraždě, kterou měla spáchat jedna ze zhrzených milenek. Policejní vyšetřování však případ uzavřelo jako nehodu.

Zdroje informací:
Blesk, Wikipedie, Krajské listy

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články