Krutý osud komika Miloslava Šimka: S hereckým kolegou Grossmannem ho pojilo bolestné utrpení

Krutý osud komika Miloslava Šimka: S hereckým kolegou Grossmannem ho pojilo bolestné utrpení
Zdroj: se souhlasem České televize

Už to bude 17 let, co 16. února zemřel Miloslav Šimek, humorista, spisovatel a komik, kterého ti dříve narození znají hlavně z divadla Semafor, kde tvořil dvojici s Jiřím Grossmannem. S ním ho ale pojí mnohem víc, než se na první pohled zdá…

Zdeňka Nezbedová
Zdeňka Nezbedová 16. 02. 2021 08:00

Miloslav Šimek se narodil 7. března 1940 a původně se měl (stejně jako i mnoho dalších umělců) stát učitelem. Proto také vystudoval pedagogickou školu, která jeho další život ovlivnila, i když patrně jiným směrem, než si představovali rodiče. Seznámil se tam totiž s Jiřím Grossmannem. S ním později tvořil dvojici oblíbených bavičů, jejichž vtipy ve své době otřásaly celým divadlem.

Zábava přesně pro tu dobu

Šimek s Grossmannem těžili jednak z umění bavit lidi přímo na jevišti svým projevem, tak i ze schopnosti psát si výstupy přímo na míru. Oba dobře věděli, co na lidi působí, čemu se budou smát, a dokázali také vybalancovat politickou nadsázku tak, aby ještě nepopudila úřady, ale diváky už pobavila. I proto si dvojici v roce 1967 vybral pro svoje divadlo Jiří Suchý, což byl pro Miloslava Šimka splněný životní sen, který dokonce vedl k tomu, že ukončil pedagogickou dráhu a začal se naplno věnovat jen divadlu. Udělal dobře…

Ztráta Jiřího Grossmanna

Semaforské angažmá s Jiřím Grossmannem bohužel nemělo mít dlouhé trvání. Jeho kolega brzy vážně onemocněl a život se mu začal krátit. Zemřel v roce 1971 na Hodgkinovu chorobu, tedy na nádorové onemocnění mízních uzlin. Mezi lidmi se sice hovořilo o leukémii, ale pravda byla někde jinde, i když stejně krutá.

Rozchod se Semaforem

Miloslav Šimek nebyl jevištní samotář, a tak musel po smutném odchodu svého divadelního partnera hledat dalšího do dvojice. Volba postupně padla na Petra Nárožného, Luďka Sobotu nebo Jiřího Krampola. Styl jeho humoru se ale postupně měnil a přestal vyhovovat představám šéfa Semaforu Jiřího Suchého. Situace dospěla až k výpovědi z divadla, ale Miloslav Šimek se nevzdal a dál pokračoval v profesi baviče – tentokrát už ve dvojici se Zuzanou Bubílkovou v nově založeném, vlastním divadle pojmenovaném po zemřelém kolegovi Jiřím Grossmannovi.

V Divadle Jiřího Grossmanna

Z té doby se objevují mnohé spekulace o údajném možném vztahu se Zuzanou Bubílkovou, který měl podle některých přerůst hranice profesionální kolegiality. Hodiny a hodiny strávené nad společnou prací by pro takovou proměnu jistě dávaly dostatečný prostor, ale oba dva jakékoliv podobné dohady rezolutně odmítali. Ostatně Miloslav Šimek byl šťastně ženatý.

Krutá diagnóza

I když se mohlo zdát, že Miloslav Šimek vedl zdravý život a nemoci by se mu měly obloukem vyhýbat, přesto mu těsně po šedesátce lékaři museli sdělit krutou diagnózu – leukémie. Následovala nekonečná kolečka vyšetření, pobytů v nemocnici, chemoterapie... a také psychické utrpení. Někteří lékaři, kteří se o něj starali, pečovali totiž před třiceti lety také o jeho zesnulého parťáka Jiřího Grossmanna. „Profesor, který mu bral kostní dřeň, mu ještě říkal: ‚Takhle jsem, pane Šimku, tady kdysi odebíral kostní dřeň panu Grossmannovi.‘ A laborantka mu projížděla kostní skelet se slovy: ‚Stejně jsem kdysi rentgenovala pana Grossmanna,‘ “ uvedla v jednom z rozhovorů jeho manželka Magdalena, s níž měl herec tři dcery.

Vidina blízkého konce

Právě podobnost jeho choroby s koncem Jiřího Grossmanna, na nějž do smrti nezapomněl, ztěžoval Miloslavu Šimkovi léčbu. Dobře si pamatoval, jak se jeho kolega potýkal s nemocí, nad níž nemohl zvítězit, což i jemu samotnému bralo odvahu a sílu k boji o život. Nakonec ho prohrál 16. února 2004.

Jeho komediální talent si můžeme připomínat několikrát týdně na ČT3, která v odpoledních hodinách vysílá Kabaret U dobré pohody. A 1. března se tamtéž objeví záznam legendárního představení Hop dva tři Miloslava Šimka a Jiřího Grossmanna.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Miloslav Šimek, Divadlo Semafor

CSFD.cz: Miloslav Šimek

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články